Hatırlayanınız var mı?

Bilmem ama refah yol döneminde bugünkü hacı, hocalar gibi bir anda ortaya çıkan Göleli hemşerim Ali Kalkancı ve Fadime olayı gibi o dönem yaptıklarının, yaşattıklarının bugün 6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenen, evlendirilen cemaatçinin yaptıklarından ne farkı var?

Siz o farkın ne olduğunu düşünürken ben bu toplumun gizlenen ve mahalle baskısı adı ve gizliliğiyle gündeme gelmeyen, getirilmeyen 'Beşik kertmesi' olayını anlatmaya çalışayım.

Beşik kertmesinin Dede Korkut Kitabı'nda geçtiğini erkek ve kızın daha beşikte bebekken, gelecekte evlenmesine dair verilen karar olduğunu bilsekte hatırlatmak gerekir.

Dede Korkut Kitabı'nda geçen ve Anadolu'ya has bir gelenek şöyle işler: Bir kızın doğum haberini alan ve bu kızın ailesiyle akraba olmak isteyen erkek ailesi, kızın ailesine bir beşik yollar ve söz kesilmiş olur. Beşik kırdı da denir..

Yani bugün yaşanan ve Sakaryalı bir cematçının ne kadar aşağılık biri olduğunu ortaya koyan olay aslında o çok övünülen Dede Korkutlardan bu yana adeta bir kültür haline gelmiştir.

Bu arada benim gibi Ardahanlı olan ve bize olduğu gibi ona da sahip çıkılmadığını düşündüğüm ve bugün yaşananların dünde yaşandığının gerçeklerini anlatmak için babasından miras kalan tarlayı satarak, 'Lal Gece' adlı sinema filmi çekip dün ve bugün yaşananları anlatan Reis Çelik'i de hatırlayın derim.

Ardahanlı sinema yönetmeni Reis Çelik'in aslında bu toplumun gerçeği olan, beşik kertmesini anlatmaya çalıştığını hatırlatırım.

Yani bugün yaşananların aslında dünden beri yaşandığını anlatmaya çalışan benim gibi Reis Çelik ve nicelerini din düşmanı, komünist ,  ateist olarak ilan edilirken birileri birilerinin el, eteğini öpmek için önce sıraya girer sonra da Allah affetsin der bu yetmez atı alıp, Üsküdar'ı geçer..