Sizi bilmem ama TOKİ'nin Ardahan'da yaptığı bir evi 10 yıl boyunca ödediğim taksitlerle zor bela alıp, başımı soktuğum bir evi olan vatandaş olarak 'Acaba İstanbul'da da bir ev alabilir miyim' diyerek heveslenip, baktığımız, sorduğumuz evlerin fiyatlarına 'Boooo' deyip, kapattığımız telefonların bile çekmediği depremlerle bu kez 'Oyyyyyy' diye ağıtlarla göz yaşları dökeriz..

Çünkü cebimizde beş kuruş olmasa da ya 'acaba' diyerek ya da laf olsun diye aradığımız emlakçılardan aldığımız cevaplar karşında 'booo..' diye şok olurken en ucuzu 1 Milyon TL. En lüksü yetmedi deniz manzaralı denilenin 6, 7 Milyon olan 4 duvarlı tabut, pardon evleri sorarken onların dış ve iç görünümlü hallerine bakarken bu evlerin bulunduğu blokların depreme dayanıklı olup olmadığını akıl bile edemeyiz.

Kendileriyle program yapmak için aradığım, bulmaya çalıştığım ama yok denecek kadar az olan mühendislerin ilgi alanına giren atom bombası şiddetinde yaşandığı söylenen son iki depremle yeniden konuştuğumuz ama içinde bizzat olduğum, sarsıntıda, akraba ve arkadaşlarımı kaybettiğim 99 Marmara depremi gibi bir ay bilemediniz iki ay sonra balık hafızalarımızın unutacağı doğu ve güneydoğu depremi sonrası faltaşı gibi açılan gözlerimizin baktığı evlerimizin duvarları, kolonları ve tavanlarının üzerimize geldiğini hissetmek ve bugün kaybettiğimiz 36 bin insandan biri de yarın biz olacak mıyız diye düşünürken vergisini ödediğimiz depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığını sormadığımızı da hatırlarız..

Evet, ben dahil hangimiz o 1 Milyon, 7 Milyonluk evleri sorup, alırken  bu evin depreme dayanıklı olup, olmadığını ve bu dayanıklılığın kaç olduğunu sorduk. Ve hanginiz 'Evet evimiz 1 lira 4 lira, 7 lira derken bir de 9 şiddetinde depreme dayanıklıdır' diye bir cevap aldı. Emlakçıdan, ev sahibinden, müteahhit firmadan hangimiz aldık sorarım?..

Kısacası birçok konuda olduğu gibi 34 yıllık gazetecilik mesleğim içinde 'yeni Kastelliler' diye yazdığım evim, evim diyen, yeri, yurdu belli olmayan hatta tapusu, imar izni olmayan arsaları satıp, maket üzerinden ev satanların reklamlarında, 'Sattığımız evler 8, 9 hatta maaş alanlar gibi 11 şiddetine dayanıklı' hiç görmediğimiz reklam satırlarına rağmen ev, iş yeri, bina, blok, hatta gökdelen alırken 'Acaba hiç suç bizde değil mi? diye sorup, yazımı bitirmek isterim...

...