Başlık hemen nabız kelimesini ve anlamını hatırlatı sizlere değil mi. Nabza bakma değil de nabız alma olarak da düzeltmişsinizdir sanırım.

O halde önce nabız kelimesinin anlamını TDK’dan aktarıp hatırlayalım.

1. İsim, tıp: Kalp atışının sağladığı kan basıncından dolayı atardamarlara parmakla basıldığında duyulan vuru.

2. İsim, mecaz: Eğilim, düşünce, niyet.

Şimdi konu başlığını benim penceremden bakarak derinleştirmek isterim.

Ben konuşurken siz benim nabzıma bakın ben de sizin nabzınıza bakayım. Ve hatta sohbetin sonuna kadar sizin nabzınızı tutabilecek miyim birlikte görelim.

Aile içinde, sosyal çevrede, kurum ve kuruluşlarda, sanatta, kültürde, eğitimde kısaca insanın insanla olan beşeri karşılaşmalarında ve ilişkilerinde saygı ve ahlakla doğan iletişimlerde vücut bulur Nabza Bakma Sanatı.

Kimimiz bunun idrakında olarak davranırız. Kimimiz tesadüfi bir güdü ile bunu gerçekleştiririz. Kimimiz de işlenmemiş odun gibi kalası kıskandırırız. Ya da boynuzsuz öküz gibi ordan oraya kafa atarız.

Elbette bu son tanımlamalarımı kapsayan, yukarıda değindiğim ortamlarda bulunan, yaygın veya değil insan güruhu ile birlikte yaşıyor ve yaşatılıyoruz.

Ülkelerin yönetiminde bulunan, yönetimine aday olan çeşitli siyasi parti mensuplarının tavır, söylem ve eylemleri bu resmin şekillenmesinde önemli rol oynar. Seçilen ve /veya atanan bu siyasiler, tercihleri, politikaları gereği öküzü ortaklığa, kalası taşıyıcı formlara doğru yönlendirerek, çoğunluğun üzerinde uygulayıcı rollerini gerçekleştirirler.

Bu siyasi erkler eğitimde, sağlıkta, tüketimde, barınmada, üretimde, adalette, sanatta ve turizmde kendi inandıkları görüş doğrultusunda hizmet verme edasında endamlarını gösterirler. İnsanın ve insanlığın arzı hususunda nabızlarına bakmadan, uzaktan yüzlerine, tiplerine bakarak karar verip ama halkımız böyle istiyor derler.

Kısaca halkını iyi okuyup, iyi anlamak gerekir. Ülkemizde de Cumhuriyetin değerlerini korumak nabza iyi bakmakla anlaşılır. Eğer kendi nabzını tutup karşısındakilerin nabzı hakkında hüküm verirsek ortaya yanlış teşhis, yanlış sonuç dolayısıyla yanlış tedavi çıkar. Bu da onanması güç yıkım, çöküntü, yanılgı, aldanmışlık, maddi, manevi ve ahlaki hasarlara, kayıplara yol açar.

Özetle nasıl ki empati kurmak değerli bir vasıf ise, nabza bakarak insanı iyi okumak, iyi anlamak, iyi duymak bir o kadar ve hatta bir basamak daha değerlidir. Zira empati bireyden bütüne, Nabza bakmak/ bakabilmek de bütünden bireye doğru öncelikli sıralanabilir.

İnsanın insana ulaşacağı en güzel yol sevgi dolu yürek, merhamet dolu vicdan, ahlak yüklü erdem, bilim donanımlı akıl, adalet bakışlı yaklaşım ve estetik kavramlı sanatla olur. Bu insani mekanizmada da nabza bakma sanatı önemli bir değerdir.

Bu vesile ile deyinmeden geçemeyeceğim bir diğer husus da;

Halk dilinde, nabza göre şerbet, nabız yoklamak, nabız saymak, nabza girmek gibi deyimlerle de çeşitli yaklaşımlar ifadelendirilmiştir.

Nabza Göre Şerbet Vermek deyiminin anlamı: Birinin hoşuna gidecek, eğilimlerine cevap verecek biçimde davranmak.

Bu arada, Bestesi Muzaffer İlkar, Güftesi Şâyeste Hanıma ait Hüzzâm şarkıyı da anmadan geçemeyeceğim.

Kalbime koy başını doktor nabzımı bırak

Gülen gözüme değil ağlayan gönlüme bak

Bir an yaşa ruhumda gör çaresi ne uzak

Gülen gözüme değil ağlayan gönlüme bak.

 

Değerli dostlarım; İnsani donanımlarla atan nabızlarınızın atışının daim olması arzumla sevgi dolu yüreklerinize Yağlıboya resmimin bir görselini, ‘‘Güfte Renginde Şiir Ritminde’’ Kitabımdan bir şiirimi ve Youtube’da yayımladığım bir (Seni gördüm büyülendim – ES GEÇ https://www.youtube.com/watch?v=6-N90mRebUE ) şarkımı bırakıyor, güzellikler diliyorum.

İNSANLAR

Cehaletin cesaretiyle

Yaktılar, yıktılar

Hırslarının esaretiyle

Kestiler, astılar

Bir gün toprak olacak bedenleriyle

Parsel parsel sattılar

Ne gözleri doydu, ne karınları

Çaldılar, yediler

Ne hayvanı ne doğayı

Ne de insanı

Can bildiler, candan sevdiler

Zehir gibi az

Mikrop gibi çoktular

İnsan kılıklı insanlar

İnsanlıkta yoktular.

Perihan KOCA

 

www.perihankoca.com

www.sanatinrenkleri.com

perihankoca9@gmail.com

perihan_koca@hotmail.com

Instagram & Twitter & Facebook