Değerli sanat dostlarım her kim ki bu satırları okuyorsa kimden kime gelip, gittiğini bilir. Okumayan dostlar ise Kim kime de kalır. Öyleyse kimden gelenlerin kime, ne tür etkiler ve tepkiler yaptığını birlikte gözden geçirelim mi?

Hani her şeyin bir görünen yüzü bir de görünmeyen yüzü var demiştik ya (makalemin yanı sıra hem yağlı boya resmime bu ismi kullanmış hem de şiirimde yer vermiştim) daha önceki yazılı sohbetimizde. İşte tamda bu noktadan yola çıkacağım kimlerin kimselerdeki etkilerine.

Dostlar neyse ki bu dünyada sahip olduğumuz erdemli ve ahlaklı değerlerimizde önde tuttuğumuz onurlu, gururlu ve aşk dolu yüreğimiz var. Günümüz koşullarında onları muhafaza etmek ve korumak ise ayrı bir meziyet ve sabır gerektiriyor!

Çoraplarımı kurutmak için radyatörlerin üzerine itina ile dizdim. Normal şartlarda iki üç saat içinde kurumaları gerekirken ertesi gün ancak kurudu sayılır. Neden mi? Çünkü radyatörlere giden ısı yolları maddi engele takılmıştı. Yani eğer ısıtıcının düğmesine basarsam, hem canım ısınır, hem hastalıklara davetiye çıkarmaz, hem de lahana gibi kat kat giysilerle korunmaya çalışmazdım, üstelik çamaşırlarımda hemen kururdu.

Bu kadarla da kalmaz sanat sevdama üşümüş ellerimle, büzüşmüş bedenimle yazıp çizmeye, çalıp söylemeye, yani sanat üretmeye çalışmaz, manevi özgürlüğümün yanına maddi özgürlüğümü de katarak sanatla, sanatımla özgürce nefes alırdım. Amma velakin bunun geri dönüşü ekonomiye katkı olurken bana yıkıntı olurdu.

Kimlerden gelenler buna yol açmıştı etraflıca düşünüp, tartmak lazım ama bendeki etkisi tasarruf maksatlı idi. Hani ayağını yorganına göre uzat demiş ya atalarımız. Cebime giremeden yolda dökülenleri burada sıralamayalım. Zaten buna da aklım yetmez, hadi yetti diyelim burada ayrılan yerimiz yetmez!...

İşte tamda bu sebepten dolayıdır ki hepimizin bir görünen bir de görünmeyen dertleri varken bu dertler çoğunluğun ortak sıkıntısı oldu. Kimileri iflas etti ama bayrak asacak mecalleri yok. Kimileri iki öğünü zor denklerken proteine hasret kaldı. Daha çok Karbonhidrat tükettiğimizden de et kafalı, karbonhidrat beyinli olduk.

Varın siz yaşamın zorunlu ihtiyaçları, gereklilikleri, eğitimi, sporu, kültürü, sanatı, yani her şeye rağmen insan olmak ve insan kalabilmekte üşüyen yüreklerimizin halini hesaplayın.

Üşüyen bedenlerimizde, titreyen ceplerimizde; ruhumuzu ve yüreğimizi sıcak tutmanın, tutabilmenin sıkıntılı koşullarını yaşarken kim kime, kimler kimselere nasıl baktı, ne düşündü, ne dedi, nasıl bildi, niye küstü, nerde durdu, niye sordu, ne verdi, ne aldı, kime sattı, kim kim, kim... kimden kime?

Gülmeyin ama eğer Dante yaşasaydı İlahi Komedya'da tam tersi yaşarken, ölmeyi işlerdi... Neyse kafa karıştırmayalım en iyisi yazılı sohbetimizi güzel dileklerle tamamlayalım.

Değerli sanat dostlarım kimlerin, kimselerin kim olan herkesi yüreğimle selamlarken, üşüyen ellere razıyım yeter ki ruhumuz üşümesin, yüreklerimiz hep sıcak kalsın, ceplerimiz yüreğimizin zenginliğiyle dolup taşsın. İlim ile bilim el ele tutuşup sanatla kol kala girerek eğitimle evrilsin. Eh biraz da kazancımız ferahlasın. Ferahlasın ki hayat döngüsünde hazinenin kasasına, hazineden ülkeme, ülkemden de bireylere doğru yaşam standardı yükselsin, insanlık yücelsin.

Bir sonraki yazılı sohbetimizde buluşmak üzere yeni yılda yeni umutlara doğru hoş kalın, sanatla kalın, sıcacık yüreklerinizle, gönül zenginliğiyle, ruhunuz doysun, yüzünüz gülsün diyor, güzel gönüllerinize bir şiirimi, yağlı boya resmimin görselini ve youtube’da yayımladığım bir ( https://www.youtube.com/watch?v=hGULYQ5BrfE ) şarkımı bırakıyorum. Tüm güzellikler ve sağlık sizlerle olsun.

 

            KİM DEMİŞ

Kim demiş notalar ağlamaz diye

Kim demiş mısralar hiç susmaz diye

Soluksuz bırakan nice duygular

Kim demiş canlarda can bulmaz diye

 

Kederi tatmayan hiç kimse yoktur

Çaresiz savrulan ağlayan çoktur

Bu Vatan bu Millet Acıya toktur

Kim demiş canlarda yas olmaz diye

 

Aylara yılları ekleyip geldik

Umudun yolunda başaklar verdik

Uykusuz geceden sabaha erdik

Kim demiş canlarda gün doğmaz diye

Perihan KOCA

www.perihankoca.com

www.sanatinrenkleri.com

perihankoca9@gmail.com

perihan_koca@hotmail.com

Instagram & Facebook & Twitter & Pinterest