ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can’ın intiharı sonrası 4 polis ve 1 bilirkişi hakkında başlatılan yargılamanın ilk duruşması bugün, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

……

Basın meslek örgütleri, 1 Ekim’de Meclis gündemine gelecek olan ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ dair itirazlarını dile getirdi.

…..

Türk Eczacılar Birliği (TEB), 16 Ekim’de Ankara’da yapacakları miting öncesi, eyleme çağrı yapan basın açıklaması gerçekleştirdi. 

…..

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, işkence ve tecride tepki göstermek için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

……

İstanbul Okmeydanı’nda Grup Yorum’un çalışmalarını sürdürdüğü İdil Kültür Merkezi polisler tarafından basıldı. Halkın Hukuk Bürosu baskında Fırat Kaya, Bergün Varan, Cemil Kurt, Boran Hurustan, Cenk Turan gözaltına alındığını duyurdu.

…..

KESK İstanbul Kadın Meclisi,  Jina Masha Amini’nin katledilmesini İran Konsolosluğu önünde protesto etti.

…..

Mimarlar Odası Maltepe Temsilciliğinde Devam Eden Adalet  Nöbetinin 22.cisinde Heykeltraş Mehmet Aksoy konuk oldu.

……

Dersim’de kadınlar Mahsa Amini’nin İran rejimi tarafından katledilmesini Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirip saçlarını keserek protesto etti.

…..

Halkın Hukuk Bürosu (HHB) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Balaç hakkında hazırlanan Adli Tıp Raporunun, İnfaz Savcılığına gönderildiğini belirtti.HHB, “Müvekkilimiz için her gün kritik önemde, savcılıkça derhal müvekkilimizin tahliyesine kararı verilmelidir! Sibel Balaç derhal tahliye edilsin” dedi. 

…..

İstanbul Barosu, Av. Sezin Uçar’ın Bursa’da tutuklanan 3 komünistin savunmanlığını yapmaktan engellenmesine tepki göstererek, kararın avukat ve savunma hakkı ihlaline yol açtığını, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

……

Antep’te öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesini isteyen BirTek-Sen, hükümetin öğrencilerin beslenme sorununu çözecek kaynağı yandaşlarına akıttığı vurgulandı. 

……

Alevilerin sesi TV10’un KHK ile 28 Eylül 2016’da kapatılıp, 4 Ekim 2016 tarihinde kapısının mühürlenmesinin üzerinden 6 yıl geçti. Hukuksuz bir şekilde TV10’un lisansı, el konulan malzemeleri TMSF’ye devredildi.

……

Jîna Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran’da başlayan protestolara 427 sinema emekçisi imza kampanyasıyla destek verdi. ‘Sinemacılardan Açık Çağrı’ başlıklı imza metninde, “İranlı kız kardeşlerimizin maruz kaldıkları baskıya rağmen umut ve kararlılıkla sürdürdükleri özgürlük mücadelesini büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Rejim güçleri tarafından başını örtmediği için dövülerek öldürülen Jîna Mahsa Amini’nin, protesto gösterisinde 6 kurşunla öldürülen Hadis Najafi’nin, bu direnişte hayatını kaybeden İran’ın güçlü, cesur kadın ve erkeklerinin acısını derinden hissediyoruz” denildi.

……

Türkiye’de yaşayan İranlı kadınlar, Jina Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesini Çağaloğlu’nda bulunan İran Konsolosluğu önünde protesto etti. Erkeklerin de katıldığı eylemde, “Türkiye İran halkını yalnız bırakma”, “Kadın, yaşam, özgürlük” dövizleri ve Jina ile birlikte İran rejimi tarafından katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.

……

Urfa’nın Harran ilçesinde üreticiler, 21 lira olarak açıklanan pamuğun taban fiyatının düşüklüğü nedeniyle eylem yaptı.

…..

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)