Bugün saat 12.00’de, İHD Diyarbakır Şubesi, İran’daki protesto eylemlerine karşı kullanılan orantısız güç ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin dernek binasında açıklama yapacak.

….

Bugün saat 14.00’de,Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayetinin dava dosyasında yaşanan hukuksuz uygulama ve kararlara ilişkin adliye önünde açıklama yapacak.

……

Bugün saat 14.30’da, Akbelen Ormanı’nın kömür madenine dönüşmesini engelledikleri gerekçesiyle bir grup yurttaş hakkında açılan dava, Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

……

Bugün saat 20.00’de, Silopi Belediyesi’nin organizasyonuyla Dengbêj dinletesi, spor tesislerinde düzenlenecek.

…….

Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ndeki taciz iddiasını haberleştirdiği için yargılanan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Rize Şube Başkanı Gençağa Karafazlı’nın 2. duruşması bugün. Karafazlı ile dayanışmak için çok sayıda basın ve demokratik kitle örgütü, duyarlı herkesi Rize Adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne davet etti. 

…..

Muğla Milas İkizköy’de yer alan Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin maden çalışmalarına karşı direnen iki kadına jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile açılan davanın 3. duruşması bugün (27 Eylül Salı) görülecek. Davayla ilgilenen hakim ve savcının ceza vermeye kararlı olduğunu söyleyen savunucular “DoğaSavunusuYargılanamaz” etiketiyle sosyal medyada kampanya başlattı.

…..

Dersim’de 8 Ekim’de doğa talanına karşı miting düzenlenecek. Emek ve Demokrasi Platformu, bir açıklama yaparak “Biz kazanacağız, yaşam alanlarını savunuyoruz” şiarıyla gerçekleşecek mitinge çağırdı.

…..

SOL Parti, Uşak’ta 8 Ekim tarihinde Üretici Mitingi  yapacak.

…..

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), Diyarbakır’ın 26., Ulucanlar katliamının ise 23. yılına ilişkin yaptığı açıklamada katledilenleri andı. TDİ, Diyarbakır ve Ulucanlar katliamında 20 tutsağın katledildiğini yüzlerce tutsağın ise yaralandığını hatırlattı.

…….

İzmir Torbalı’da kurulu bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euorserve işçilerinin, DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılmalarının ve direnişe başlamalarının üzerinden bir hafta geçti. Kod 46’dan 100’ü aşkın işçinin atılmasıyla fabrika önünde yapılan eylemler direniş çadırının kurulmasıyla sürüyor.

……

Manisalı üzüm üreticileri, üzümlerini satın almaması nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi’ni, alım merkezi önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti: “Bizleri tüccarın kucağına bıraktılar.”

Erzincan’da siyanür sızıntısı yaşanan altın madeni yeniden faaliyete geçti: Madene karşı hukuk mücadelesi veren Sedat Cezayirlioğlu: Bu, Türkiye’nin ölüm projesi. Lütfen bunu durdurun, yalvarıyorum.

…..

Yeni eğitim ve öğretim yılında yemeklerine yüzde 50 zam yapılan Dicle Üniversitesi öğrencileri, koşulların düzeltilmesini istedi. 

…..

Kamu özel ortaklığıyla Türkerler Holding tarafından yapılan İzmir Şehir hastanesi inşaatında çalışan işçiler gasp edilen hakları için eyleme başladı. 2014 yılında temeli atılan ve aradan geçen sürede yapımı tamamlanmayan hastanede alt taşeron şirket FHM Mühendislik bünyesinde çalışan 250 işçi iki aydır maaşlarını alamıyor. İşçiler, bugün önlüklerini yaktı. 

…..

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Eylül ayında gerçekleşen katliamlara ilişkin “Buca, Diyarbakır ve Ulucanlar Hapishaneleri’nde yaşanan katliamları unutmadık. Adalet istiyoruz!” dedi.

…..

İranlı kadınlar, İran Konsolosluğu önünde Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti.

……

Birleşik Kamu-İş’in hesaplamasına göre açlık sınırı 7 bin 667 lira, yoksulluk sınırı ise 22 bin 377 lira oldu. Yoksulluk sınırı son bir yılda ise 9 bin 908 lira arttı.

……..

İzmir’de Dikili Kadın Platformu, İran’da ahlak polisinin Mahsa Amini’yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesini protesto etmek için Dikili Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

….

Muğla Bodrum’da kadınlar, İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesini protesto etmek ve başlayan eylemlere destek vermek için Bodrum Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

….

Ortaca Kadın Platformu da Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparak Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti. Basın açıklamasına EMEP, HDP, CHP ilçe temsilcileri ve Pir Sultan Kültür Derneği yönetici ve üyeleri de destek verdi.

…..

Aydın Kadın Dayanışma Platformu da, Aydın Kent Meydanı’nda bir araya gelerek Amini’nin katledilmesini protesto etti.

…..

Bingöl’ün Karlıova ilçesinin Çiftlik ve Çukurtepe köylerinde halkın, kum ve taş kırma ocaklarının çalışmaları nedeniyle yaşadığı sorunlar, yetkililere yapılan bütün başvurulara rağmen yıllardır çözülmedi.

……

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı; 30 Eylül, 1 ve 2 Ekim’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un ev sahipliğinde Ordu’da toplanacak.

…..

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ağustos 2022 Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre geçen ay cezaevinde yedi, gözaltında da bir kişi yaşamını kaybetti.

….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)