İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır Eskişehir ve çok sayıda il ve ilçelerde binlerce kadın sokaklara çıktı. İstanbul’da yasaklanan eyleme polis saldırısında çok sayıda gözaltı var. Yine Ankara, Şırnak, Ağrı ve Van’da çok sayıda kadın gözaltına alındı.

…..

İstanbul’da gerçekleştirilmek istenilen 25 Kasım Taksim eyleminde Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker’in bacağının kırıldığı duyuruldu. 

……

Bugün bir çok ilde yine kadınlar şiddete ve hakları için alanlarda olacak.

KÜÇÜKÇEKMECE

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Grubunun çağrısı ile Av. Devrim Avcı ile söyleşi Saat: 17.00 Yer: Dersimliler Kültür Salonu

ANKARA

Keçiören Kadın Platformu çağrısıyla Şenal Saruhan ve Şükran Doğan ile “kadına yönelik şiddet ve kadın yoksulluğu” paneli Saat: 16.00 Yer: Eğitim Sen 3 No’lu şube

ANTALYA

Panel Saat: 15.00 Yer: Antalya Barosu

27 Kasım Pazar

Miting Saat: 14.00 Yer: Aydın Kanza Parkı Yürüyüş ve Cumhuriyet Meydanı

MANİSA

Panel Saat: 14.00 Yer: Manisa Tabip Odası

DERSİM

Basın açıklaması Saat: 12.30 Yer: Sanat sokağı Seyit Rıza Meydanı

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla basın açıklaması Saat: 14.00 Yer: Soykan Parkı

……

Bugün saat 12.00’de,  Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemin 922’ncisini online gerçekleştirecek. (12.00) 

……

Bugün saat 13.00’de,   İHD İzmir Şubesi, kadın hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yapacak.

…..

Bugün saat 13.30’da,  İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, dernek binası önünde “F Oturmu” eylemi gerçekleştirecek.

…….

Amed Emek Demokrasi Kadın Meclisi, saat 09.30-15.00 arasında  “Kapitalizmde Kadın Sömürüsü” konulu çalıştayı, Amed Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenleyecek.

…….

Bugün saat 12.00’de,   Kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemini Diyarbakır ve Batman’da sürdürecek.

…….

Bugün saat 13.30’da,  Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde açıklama yapacak.

……

Bugün saat 15.00’da,  İHD Kadın Komisyonu, “Özgürleşmenin Estetiği: Sokakta ve Temsil Alan Olarak Sanatta Kadın Mücadelesi” şiarıyla Ankara Aralık Sahne’de panel düzenleyecek.

….

Bugün saat 16.00’da,  Emekoloji Meclis Girişimi, “kapitalizm, doğa ve emek” konulu paneli İzmir’de Tepekule Kongre, Sergi ve İş Merkezi’nde gerçekleştirecek.

…..

Sur’da 28 Kasım 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yaptığı sırada katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 25-28 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

……

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yapılmak istenen ve kamuoyunda “Rant Yolu” olarak da bilinen yol projesine karşı Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri ortak bir açıklama yayımladı..

……

Kandıra Cezaevi’nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren ve dosyasına takipsizlik kararı verilen Garibe Gezer’in cezaevinde gördüğü işkencenin görüntüleri ortaya çıktı.

…..

Tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı hakkında iddianame tamamlandı. Fincancı’nın “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

…..

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için kadınlar pek çok noktadan İstiklal Caddesi’ni zorladı. Polisin tüm saldırı ve engellemelerine karşı Beyoğlu ve Karaköy’ün tamamını eylem alanına çeviren kadınlar, erkek devletin aile kanununu da, cezasızlık politikalarını da, erkeklere köle olmayı da reddettiklerini haykırdı.

……..

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla binlerce kişi Kıbrıs Şehitleri Caddesinde toplandı. “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” diye haykıran İzmirli kadınlar, “Eşitlik, özgürlük, laiklik için ayaktayız” yazılı pankart açtı.

…..

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Sakarya Caddesinde bir araya geldi.  Eşit ve adil bir dünya kurana kadar kadınların mücadele etmeye devam edecekleri belirtilen açıklamada, “Umutsuzluğu birlikte yok edip, cesareti kenetlenen ellerimizde hissediyoruz. İtaat etmiyoruz, kırıntı değil hayatı istiyoruz. Erkek egemen dünyadan alacaklıyız, bu yüzden bugün sokaklardayız” denildi. Eylemde kadınlardan gözaltına alınanlar oldu.

….

25 Kasım’da Kocaeli Kadın Platformu ve İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi’nin çağrısıyla Yürüyüş Yolu başında toplanan kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Yürüyüş yolu başında toplanan kadınlar polis çemberine alındı.

…..

Adana Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeni ile yürüyüş yaptı.Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar savaşa ve şiddete karşı Atatürk Parkı’na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

….

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu ve Şiddetle Mücadele Ağı’nın çağrısıyla bir çok kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi. Dünya Kavşağı’nda bir araya gelen kadınlar yasağa ve polisin engellemelerine rağmen toplandı. Yürüyüş yapmak için bir araya gelen kadınlar polisin engellemesiyle karşılaştı. Polis yürüyüş gerçekleştirmek isteyen kadınları abluka altına aldı. Yağan sağanak yağmura rağmen kadınlar polis ablukası altında beklemeye devam etti.

…….

Şırnak, Ağrı ve Van’da 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete karşı alana çıkan kadınlara polis müdahale etti. Çok sayıda kadın darbedilerek gözaltına alındı.

…..

Beşiktaş’ta bulunan Dünya Barış Parkı’nda bir araya gelen DİSK’li kadınlar haykırdı: Şiddet ve tacize karşı eşit ve özgür bir yaşam için mücadelemize devam ediyoruz

…..

Bornova Belediyesi’nde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi kadın işçiler, 25 Kasım’da Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndan belediye binası önüne kadar, ekonomik krize, yoksulluğa, hak gasblarına karşı eşitlik, özgürlük, şiddetsiz yaşam için yürüdü.

…..

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeki görevlinin bir köpeğe elindeki kürekle vurarak yerde sürüklediği görüntülerle ilgili soruşturma başlattı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ise soruşturma kapsamında 2 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Şüpheliler, “Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme” suçundan tutuklandı.

……

Antalya’da kadınlar hiçbir alanda mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Kadınlar 25 Kasım dolayısıyla dünyanın her yerinde direneceklerinin altını çizdi.

….

Ankara’da “itaat etmiyoruz” diye haykıran kadınlar, erkek devlet  şiddetine karşı bir kez daha isyan çağrısı yaptı. Polis TTB Merkezi Konsey Başkanı Fincancı’nın fotoğraflarını alana almazken, bu duruma karşı çıkan kadınları darp etti.

…..

Adana Kadın Platformu: Savaşa değil kadınlara bütçe.İktidarın savaş politikalarına tepki gösteren Adana Kadın Platformu, “Bu savaşta yine en çok kadın ve çocuklar zarar görüyor” dedi.

…..

Diyarbarkır Dünya Kavşağı’nda toplanan kadınlar polis ablukasıyla karşı karşıya kaldı. Polisin eylem yasağı var demesine kadınlar “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet gelsin cop inadına isyan inadına özgürlük sloganıyla yanıt verdi.

……

Birçok kentte kadınlar 25 Kasım dolayısıyla sokağa çıktı. Hatay’dan Balıkesir’de Karadeniz’e sokağı kuşanan kadınlar, erkek devlet şiddetine boyun eğmeyeceğini kaydetti.

…..

Tutsak yakınlarının İstanbul’da tutmak istedikleri 36. Adalet Nöbetine bir kez daha polis saldırdı. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde tek kişilik bir hücrede tutulan ağır hasta tutsak Erdal Özel’in ablası Kumri Akgül ve Şakran Kadın Kapalı Hapishanesindeki Hatice Calhan’ın annesi Zeynep Calıhan’a Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticileri, HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.

…..

İzmir Barosu 25 Kasım kapsamında Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu işbirliği ile “Şiddetin Görünmeyen Yüzü” başlıklı panel düzenledi. Panelde ısrarlı takip suçu tartışıldı.

…..

İnsan Hakları Derneği (İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, 25 Kasım dolayısıyla Beyoğlu’nda bulunan Galatasaray Postanesi’nden Meclis’te grubu ve milletvekili bulunan siyasi partilere mektup gönderdi. Mektupta, İstanbul Sözleşmesinin yeniden imzalanması için harekete geçilmesi gerektiği belirtilerek, kadınların sözleşmeden vazgeçmeyeceklerinin altı çizildi.

……

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)