Bugün saat 11.00 ve 17.00’de, Türkiye’nin hava bombardımanlarına ilişkin birçok kentte açıklama yapılacak.

…..  

Bugün saat 17.00’de HDP Ankara İl Örgütü, Türk devletinin Rojava’ya saldırılarını Sakarya Meydanı’nda protesto edecek.

…….

Bugün saat 16.00’da, KESK Ankara Şubeler Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenleyecek.

…..

 Bugün saat 11.00’de, Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin İHD İzmir Şubesi  de konuya ilişkin  dernek binasında açıklama yapacak.

…..

Bugün saat 16.00’da,  KESK Ankara Şubeler Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de basın toplantısı düzenleyecek.

……

Bugün saat 19.00’da,  Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir, katledilen, kaybedilen, tutuklanan kadınlar için Karşıyaka İskelesi’nde açıklama yapacak.

…..

Bugün saat 10.00’da, Kobanê Davası’nın 19’uncu duruşmasının 1’inci oturumu, Sincan Cezaevi’nde görülecek.

……

İSİG, 2013 yılından bugüne “en az” 616 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini belirterek ucuz çocuk işgücünü teşvik eden eğitim sistemi politikalarına son verilmesi çağrısı yaptı.

…..

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de ölümsüzleşenleri andı. “Kasım şehitler ayı” etkinleri kapsamında gerçekleşen ve bayrak ve flamaların açıldığı mezar anmalarında, “Şehitlerimizin izinde hep aynı inatla” denildi.

……..

25 Kasım gündemiyle İzmir’de İEKK “Gericiliğe, baskıya, şiddete karşı kadınlar ne yapmalı?” başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirdi.

….

İzmir usta yazar Yaşar Kemal’in anlatı dünyasını daha yakından tanımaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından 2-3 Aralık tarihlerinde düzenlenecek “Yaşar Kemal ile Bin Bir Çiçekli Bahçede” sempozyumu, usta yazarın anlatı dünyasındaki “doğa” ve “insan” öğelerine odaklanacak.

……

Suruç şehitlerini anmak için her ayın 20’sinde düzenlenen anma yasaklandı. Kararı tanımayarak anmayı gerçekleştirmek isteyenlere polis saldırdı. Gözaltına alınanlar, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganıyla yanıt verdi. Gözaltına alınanlar ifade işlemi sonrası serbest bırakıldı.

…..

THY’de 5M isimli taşeron şirket bünyesinde çalışan işçiler sendikalaşarak 3 gün içinde çoğunluğu sağladı. Yetki başvurusunda bulunulunca şirket yöneticileri 10 işçiyi işten çıkardı.

…..

İzmir Barosu, çocukların eşit, özgür ve mutlu bir geleceğe sahip olabilmeleri için her türlü istismar ve hak ihlalleriyle mücadele edeceklerini belirtti.

…..

İHD Diyarbakır Şubesi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde yayımladı raporda, 2017-2021 yılları arasında bölgede 132 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiğini açıkladı. 

…..

Alsancak’ta bulanan Türkan Saylan Kültür Merkezirde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Bunun üzerine eylem HDP İzmir il binası önüne taşındı. Ancak burada da polis eylemi engellemek istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü ve Birleşik Mücadele güçleri (BMG) ve çok sayıda demokratik kitle örgütü İzmir’de işgal saldırılarına ilişkin tüm engellemelere rağmen açıklama yaptı. 

……

Altılı Masa’nın haftaya açıklayacağı “Anayasa Taslağı”nın önemli maddelerine ulaşıldı. Taslakta, ifade ve basın özgürlüğü, AYM üye seçimi, laiklik, YÖK’ün kaldırılması ve yargı ile ilgili 100 maddede değişiklik yer alıyor.

….

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yapılan araştırmaya göre son 10 yılda en az 616 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Bu yılın ilk dokuz ayında 205 çocuk istismar edilirken, beş yılda 132 çocuğun yaşam hakkı ihlal edildi.

……

Aydın’ın Bozdoğan Örentaht Mahallesi’nde DYG Maden İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 638 bin 72 hektar ruhsatlı alan içindeki 78 hektar alanda etkili olacak kömür ocağı çalışması için 18 Nisan’da çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.110 futbol sahası büyüklüğündeki alan için başvurunun incelenmesi sonucunda valilik, ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince 18 Kasım’da “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.

…..

İzmir Kadın Platformu (İKP), 25 Kasım Kadın Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşmalar yapıldı; İranlı ve İzmirli kadınların dans performansı, Ekmek ve Gül müzik grubunun dinletisi ve kadınlar taleplerini içeren bir mizansen sahnelendi.

…..

Amasya’da tiyatro oyuncularını taşıyan minibüs, TIR’a çarptı. Kazada, Tolga Güleryüz, Burak Topçu ve Özgür Karataş yaşamını yitirdi.

…..

Şanlıurfa Valiliği yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen başarılı operasyonların provoke edilebileceği gerekçesiyle il geneli ve tüm ilçelerde 15 gün boyunca eylem, yürüyüş, basın açıklaması, stant kurma gibi birçok etkinliğe kısıtlama getirildiğini duyurdu.

…..

Radyoloji ve laboratuvar teknisyenlerine 2018 yılından sonra ödenen nöbet ücretlerinin faiziyle birlikte istenmesine mahkeme ‘dur’ dedi. TümRad-Der Başkanı Aslanoğlu, kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.

….

Son bir yılda icra dairelerindeki dosya sayısı 1 milyon 466 bin adet artarak 24 milyonu geçti. Adalet Bakanlığı, nüfusu 100 binden fazla olan illerde yeni icra daireleri açacak.

……

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan Engelli İstatistik Bülteni 2022 ağustos ayı raporuna göre toplam engelli sayısı 2 milyon 511 bin 950 olarak belirtildi. Engelli çalışanların yaşadıkları baskı ve ayrımcılığa karşı Engelli Çalışanların Haklarını Savunma, İzleme ve Geliştirme Platformu (EÇSAV) kuruldu. 

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)