…..

15 baro ortak bir açıklama yaparak, Kürt sorununun Türkiye’nin en önemli ve can yakıcı sorunu olduğuna işaret eden 15 baro, “Meselenin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve barışçıl çözümü için toplumun tüm kesimlerinin de dahil olacağı geniş bir konsensüs sağlanmasını elzem görüyoruz” dedi.

……….

Şişhane’de HDK, HDP ve BMG tarafından düzenlenmek istenen ‘İnsanlık Yürüyüşü’ne polis müdahale etti. Valilik, eylemde 121 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

….

Diyarbakır’da yedi yıl önce öldürülen Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair duruşma 23 Kasım’da görülecek.Elçi’nin eşi Türkan Elçi sosyal medya hesabından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Tahir Elçi’nin duruşmasını hatırlatarak şunu sordu:”Dosya cezasızlığa doğru gidiyor. Öngörebiliyor musunuz?”

….

İzmir Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan Ali Gülmez vasisine faks yollayarak şort giydiği fotoğ-rafların kendisine verilmediği ve hapishane idaresi tarafından el konulduğunu belirtti.

…..

TİP Diyarbakır İl Başkanı Salih Sargın ve parti üyesi Furkan Erdoğan art arda saldırıya uğradı. Saldırılara dair düzenlenen açıklamada “Mücadeleden geri durmadık, durmayacağız” denildi.

….

Devrimci Yol önderlerinden Nasuh Mitap, ölümünün 8. yılında Kırklareli’ndeki mezarı başında anıldı. Nasuh Mitap’ın ailesi ve yol arkadaşlarından oluşan kalabalık grup saat 12.00’de her sene olduğu gibi Paşa Kafe’de buluştu. Nasuh Mitap belgeselinin gösterildiği salonda “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılına Girerken Hukuk” başlıklı panel düzenlendi. Panelin ardından mezarlığa geçen topluluk burada saygı duruşunda bulundu. Mezar başındaki konuşmaların ardından program sona erdi.

……

Kaldıraç, İzmir Konak’ta Ekim Devrimi 105 Yaşında, Tarih İşçi Sınıfını İktidara Çağrıyor adı altında söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide Ekim devriminin dünya işçi sınıfı ve devrimler bakımından önemi anlatıldı.

….

Emek ve Özgürlük İttifakı, “YÖK ve tek adam yönetiminin ablukasına karşı parasız, bilimsel, demokratik-özerk üniversite mücadelesini büyütelim” çağrısı yaptı.

…..

Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 608. gündür devam ediyor.

…..

Umut-Sen, “6356’yı parçala, ekmek, adalet, özgürlük için ayağa!” şiarıyla, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde işçi forumu düzenledi.Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter’i anan sloganlarla başlayan forumda, ilk olarak Murat Bostancı tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında işçi katliamları teşhir edilerek mücadele çağrısı yapıldı.

…..

Muğla’daki 83 ekoloji örgütü ve siyasi parti kentteki ekolojik talana karşı “Çok geç olmadan” şiarıyla miting düzenledi. Kent merkezindeki Mehmet Ali Eren Parkı’nda toplanan ekolojistler, açık otopark pazarı alanına yürüdü.

…..

Tepkilere karşın kepçelerin girdiği ve inşaat çalışmalarının başladığı, Demirören Holding’in borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devredilen arazilerde 31 Ekim’den beri gerginlik ve nöbet sürüyor. Kepçeler yeşil alanlarda kazı çalışmalarını sürdürürken bölge sakinleri de tepki göstermeye devam ediyor. 

….

Tıp öğrencileri, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını protesto etti, “Hocamızın hiçbir sözü suç unsuru değildir” dedi.

……

Kâr eden fabrikaları özelleştirilen Şeker Fabrikaları A.Ş, batakta. 2023 yılına kadar tamamı özelleştirmede olan şirketin dönem zararı 2,1 milyar TL’ye fırladı, özkaynakları ise eksi 3,2 milyar TL’ye kadar geriledi.

…..

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) düzenlediği “Örgün Eğitimde Kapsamlı Cinsellik Eğitimi: Sınırlar ve Sonuçlar” başlıklı rapor kamuoyuna duyuruldu. Raporda her 5 çocuktan 1’inin çocuk yaşta zorla evlendirildiğine ve 3 milyon çocuğun istenmeyen gebelik sebebiyle güvenli olmayan bir şekilde kürtaj olduğuna dikkat çekildi.

…..

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Kasım ayının ilk toplantısında başörtüsü ve aile düzenlemesinin yanı sıra enflasyonla mücadele, esnaf ve dar gelirlilere dair atılacak yeni adımlar ele alınacak. EYT ve taşeron işçilere yönelik düzenlemeler hakkında Erdoğan’a sunum yapılması planlanıyor.

……

Tüm Üreticileri Köylüleri Sendikası (Tüm Köy Sen) Dersim Şubesi, Pertek’te dayanışma yemeği düzenledi. Etkinliğe, Tüm Köy Sen eğitim ve örgütlenme uzmanı Sedat Başkavak ile çok sayıda üretici köylü katıldı. Etkinlikte konuşan üreticiler ekonomik krizin üreticiyi olumsuz etkilediğini söylerken, Başkavak sürecin üreticiler bakımdan daha da kötüye gideceği vurgusunu yaptı. Başkavak, “Dünyada ürettiği ürünün üzerinde söz sahibi olmayan tek kitle üretici köylüler. Her şeyin üreticisi kendi fiyatını belirliyor” dedi.

…..

OHAL sonrası emekçilere, kadınlara, gençlere ve toplumun birçok kesimine kapatılan Konak Meydanı, Valilik izniyle LGBTİ’lere karşı nefret mitingine açıldı.

…..

İzmir’de “Büyük Aile Platformu” tarafından düzenlenen LGBTİ karşıtı miting, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamayla protesto edildi.

…..

Ankara’da bulunan ozan ve aşık derneklerinin temsilcileri, 5 Kasım tarihini ‘Aşıklar ve Ozanlar günü’ ilan ettiklerini açıkladı. Tüm dünyada her mesleğin takvimlerde bir günü olduğunu söyleyen dernek temsilcileri, halk sanatçılarının takvimlerde birbirlerini hatırlayacakları, mesleklerinin tanıtımıyla ilgili fırsat ve dayanışma imkânı verecekleri bir gün belirlenmediğini aktardı.

…..

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)