Bugün saat 12.30’da, KESK, “Halktan, emekten, yana bütçe” taleplerine ilişkin Ankara’daki konfederasyon binasında basın toplantısı düzenleyecek.

……

Bugün saat 12.30’da, DİSK/Gıda-İş üyesi Marlboro sigara fabrikası işçileri, işten atma saldırısına karşı İstanbul Üsküdar’da Philip Morris Genel Müdürlüğü önünde eylem yapacak.

…….

Bugün saat (14.00/18.00) 10 Ekim katliamının 7. yılı dolayısıyla, 10 Ekim aileleriyle birlikte İHD Ankara Şubesi “Adalet Nöbeti” tutacak.

…….

Bugün saat 10.00’da, Kobanê Davasına Sincan Hapishanesi Kampüsünde görülmeye devam edilecek.

……

Bugün  (13.00-17.00 arasında ) İHD’nin Diyarbakır, Batman ve İzmir’de bulunan dernek binalarında “Barış Nöbeti” tutulacak.

…….

Bugün saat 11.30’da,  7 Ekim Kürt Kadın Gazeteciler Günü dolayısıyla Diyarbakır Cezaevi kampüsü önünde açıklama, İstanbul’daki MKM binasında 18.30’da etkinlik düzenlenecek.

……

Bugün saat 12.30’da,  ÖHD Diyarbakır Şubesi, Nagihan Akarsel’in katledilmesi sonrası yapılan protesto eylemine dönük polis saldırısına dair adliye binası önünde açıklama yapacak.

……

Bugün saat 18.30’da, Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akersel’e dair İzmir’deki Konak İskelesi önünde açıklama yapılacak.

………..

Türkiye Devrimci Hareketinin önderlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı, 51. ölüm yıl dönümünde, Sosyalist Dayanışma Platformu tarafından ‘Pahalılık ve İşsizliğe karşı mücadeleyle devrimci demokrasi seçeneğini büyütelim, faşizmi sokakta yenelim’ şiarıyla anılacak.11 Ekim salı günü saat 11.00’de Topkapı mezarlığında anılacak olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı,11 Ekim 1971 yılında yaşamını yitirmişti.

……

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, kentte devam eden doğa talanına karşı 8 Ekim Cumartesi günü “Biz kazanacağız, yaşam alanlarını savunuyoruz” şiarıyla Seyit Rıza Meydanı’nda miting yapacak.

……

Ankara Barosunun 67. Genel Kurulu yarın yapılacak. Ekonomik krizin avukatlara etkisi, yargı bağımsızlığı ve kent geneline dağılan adliye binalarının tartışılacağı genel kurulda 3 aday yarışacak. Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde yapılacak Ankara Barosu 67. Genel Kurulunda yaklaşık 23 bin avukat yeni yönetimi belirlemek için sandık başına gidecek. Seçimlerde Demokratik Sol Avukatlar Grubu (DSA) adına Mustafa Köroğlu, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu (ÖÇAV) adına Sevinç Hocaoğulları, Avukat Hakları Grubundan ise Hakan Gönenç aday olarak yarışıyor.

……

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Ege Seramik fabrikasında 300’e yakın işçi küçülme gerekçesi ile işten çıkarıldı. Fabrika içerisinde bulunan 11 hol içerisinden 4 holün kapatılması üzerine işçiler dilekçe imzalatılarak işten çıkarılıyor.

…..

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, pek çok alanda yaşanan hak ihlallerini ele aldığı “2021 Yılı Türkiye Hak İhlalleri” raporunu açıkladı.İHD 2021 yılı Hak İhlalleri raporuna göre, tutuklu sayısı 326 bin 243’e çıktı ve 7 bin 704 kişiye, 2911’e muhalefetten soruşturma açıldı. Kötü muamele ve işkenceye uğrayanları sayısı bin 114.

…..

AKP ve MHP tarafından hazırladığı 40 maddelik “sansür yasası” teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde 14. Madde de kabul edildi.

…..

Emek Partisi (EMEP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe üyeleri İzmir Narlıdere’de işçi ve emekçilerin yaşadığı derin yoksullaşmaya Demokrasi meydanında karşı eylem yaptı.

…..

Yurttaşın bankalara, TOKİ’ye, finansman ve varlık yönetim şirketlerine olan toplam borcu 1.3 trilyon liraya ulaştı. İcra dairelerindeki dosya sayısı ise 23 milyon 782 bin.

…….

Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), esnaf motokuryelerin işçi statüsünde sayılması için dava açtı. TEHİS avukatı Ezgi Kaya, “İşçi gibi çalışıp hiçbir işçilik güvencesinden de faydalanamıyorlar” dedi.

…..

   

Konya’nın Hadim ilçesinde açılmak istenen mermer ocağına valilik ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi, yöre halkı ve üreticiler ise kararı yargıya taşıdı.

……

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

…….

05-06 EKİM 2022 ÜLKE GÜNDEMİNDEN

Bugün saat 10.00’da, 10 Ekim Gar Katliamı Davası, Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

……. 

Bugün saat 10.50’de,  Gazeteciler Hayri Tunç ve Baransel Ağca hakkında açılan davalar Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görülecek.

…..

Bugün saat 11.30’da, İHD Genel Merkezi, 2021 yılı hak ihlalleri raporunu açıklayacak.

…… 

Bugün saat 11.30’da, Hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarının Adalet Nöbeti eylemi 324’üncü gününde Diyarbakır Adliyesi önünde sürecek.

…….

Bugün saat 12.30’da, Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Diyarbakır Barosu ve Ekoloji Derneği, “Hevsel Bahçeleri Raporu”nu açıklayacak.

…….

Bugün saat 18.00’de, İstanbul Büyükşehir Belediye’si tarafından işten çıkarılan kişiler, işe geri iade süreciyle ilgili Saraçhane Parkı’nda açıklama yapacak.

……..

Doç. Dr. Bahriye Üçok, katledilişinin 32. yılında, bugün 14.00’te İzmir Karşıyaka Mezarlığı’ndaki gömütü başında anılacak.

…..

Boğaziçi Üniversitesinin kayyum rektör Naci İnci yönetimi,  Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneğinin (BÜMED) okulda düzenlemek istediği Mezunlar Günü’ne izin vermedi. BÜMED “Bu şartlar altında tüm mezunlarımızı 9 Ekim Pazar günü, saat 11.00’den itibaren ‘Boğaziçi Mezunları Buluşuyor’ adı altında Akatlar Sanatçılar Parkı’na davet ediyoruz. Biz, BÜMED Yönetim Kurulu olarak, tüm mezunlarımızı temsilen 9 Ekim Pazar günü saat 10.00-11.00 arasında Güney Meydan’da olacağız. Mezunlar Günü’nün ve bizlerin ait olduğu yerde! Ardından Akatlar Sanatçılar Parkı’na geçeceğiz.”

……

11 Ekim saat 11.00’de,  Türkiye Devrimci Hareketinin önderlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı 51. ölüm yıl dönümünde Topkapı mezarlığında, mezarı başında anılacak.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, milletvekili seçildikten sonra Leyla Güven’in tutuklanmasını, yasama dokunulmazlığıyla bağdaşmadığı değerlendirmesini yaptı, ancak yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddeden değil, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik ihlal kararı verdi.

…..

Kuruldukları günden bu yana “taban maaş” hakları için eylem ve etkinlikler düzenleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Kadıköy Süreyya Operası önünde yaptığı bir basın açıklamasıyla yeniden taban maaş haklarının ellerinden alınmış olmasına, bunun yarattığı eşitsizliğe ve düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesi taleplerine dikkat çekti.

……

ETF Tekstil işçileri, gasp edilen hakları için 76 gündür sürdürdükleri direnişlerini, 15. İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nın düzenleneceği Çırağan’ın önüne taşıdı. İşçiler, polis müdahalesi sonrasında gözaltına alındı.

…….

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne dair açıklama yayımlayıp çeşitli etkinlikler düzenledi.

…..

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması bugün görüldü. Dava 11 Ocak’a ertelendi.

…..

İzmir Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, “Çeşme Turizm Projesini” durdurulması için toplanan imzaları İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim etti.

……

Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, sendika üyesi PTT çalışanlarının sürgün edilmesiyle ilgili “PTT Genel Müdürlüğü, sendikamıza karşı açık olarak sendikal ayrımcılık uyguluyor” açıklaması yaptı.

…..

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği tarafından açılan davada mahkeme 3. derece arkeolojik sit alanında madencilik çalışması yapılmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

…..

İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren ve Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olduğu için 43 işçinin işten atıldığı Betonstar fabrikası işçilerinin direnişinin 8.gününde Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişte olan Euroserve (Marlboro) işçileri dayanışma ziyaretinde bulundu.

……

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)