O4-05 EKİM 2022 ÜLKE GÜNDEMİNDEN

Bugün, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin yaralandığı 8 Temmuz 2018’deki tren kazasına ilişkin açılan davanın 11’inci duruşması Öorlu 1.Ağır ceza mahkemesinde görülecek.

……

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması 5 Ekim’de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde görülecek.

……

Evrensel yazarı Ceren Sözeri’ye “AKP’ye kim oy kaybettirdi?” başlıklı yazısı nedeniyle Serhat Albayrak tarafından açılan davanın yedinci duruşması bugün görülecek.“Ticari itibarının zedelendiği” iddiasıyla açılan davada Sözeri ile birlikte Evrensel ve yayıncı şirketten aynı suçlamayla toplamda 200 bin TL tazminat talep ediliyor. Davanın yedinci duruşması İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde, saat 10.15’te görülecek. 

……

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, firari sanıklar yönünden devam eden dosyanın 6 Ekim’de görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

…..

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, kentte devam eden doğa talanına karşı 8 Ekim’de “Biz kazanacağız yaşam alanlarını savunuyoruz” şiarıyla Çevre Mitingi yapacak.

…..

Müzik ve eğlence emekçileri, Ankara’da müzisyen Onur Şener’in Çalışma Bakanlığı’ndan 2 bürokrat ve TAİ’de mühendis bir kişi tarafından katledilmesine karşı Bakırköy’de bulunan Özgürlük Meydanında bir araya gelerek tepki gösterdi.

……

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için toplanan imzaları Meclis’e sundu. Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul başkanlığındaki heyet, Meclis Başkan Vekili Haydar Akar ile görüştü, ÖMK’nın geri çekilmesi ve eşitlikçi, katılımcı/kapsayıcı bir yasa talebini içeren 39 bin 935 imzayı Akar’a teslim etti.

…..

Sendikalı olduğu için işten atılan ve hakları için mücadele eden Sütaş  Bursa Karacabey’deki fabrika tesisleri önünde eylem yaptı.

…..

Gazeteciler, TBMM’de “sansür yasasına” karşı “siyah maskelerle” açıklama yaptı. Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, “Basın, ifade ve haberleşme özgürlüğü büyük bir baskı ve kuşatma altına alınacak” dedi.

…..

Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yemek menüsünü boykot eden sağlık emekçilerine yönelik silahlı saldırı Diyarbakır ve Adana’da protesto edildi.

……

İzmir’de kurulan Barış İnşası İnisiyatifi, düzenlenen basın toplantısıyla eylem ve etkinlik takvimini, kuruluş amacını açıkladı. İnisiyatif, tüm kadın ve LGBTİ+lara birlikte mücadele çağrısı yaptı.

…..

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, AKP ve MHP’nin hazırladığı “sansür yasası” teklifini eleştirdi. Baş, “TBMM, halkın susturulması, gerçeğin iktidar lehine örtülebilmesi için yasa çıkarmaya hazırlanıyor” dedi.

…..

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken’in yargılandığı davada karar çıktı. Diken’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

……

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel, Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

…….

Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel için Süreyya Operasında yapılmak istenen eylem Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

…..

Bergama‘nın Atçılar, Seklik ve İsmailli köylerinde yapılmak istenen GES projesiyle köylülerin tarlaları ve meraları ellerinden alındı. 10 bin fıstık aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçları kesilmek istenen köylüler isyan etti.

…….

İran’da katıldığı eylem sırasında kaybedilen 17 yaşındaki Nika Shakarami’nin cenazesi, 10 gün sonra Tahran’daki bir hastane morgunda bulundu. Shakarami’nin darp edilerek katledildiği belirtildi.

…..

Hasta tutuklular için komisyon kurulması önerisinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, insani, hukuki ve acil çözümler bulunması için Adalet Bakanlığı ve yetkili kurumlara çağrı yaptı.

…..

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)