Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 21 Eylül 2022 tarihinde Hükümet Konağı Karşısındaki Park içinde düzenlenen ve Çiğli’nin ilk kadın festivali olan şenlikte kadınlar;  “Parklar ve Sokaklar Bizimdir“ “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” pankartları ve dövizleri eşliğinde görkemli bir etkinliğe imza attılar.

Tüm Çiğli’ler kadınları eşitlik ve özgürlük mücadelesi için Kent Konseyi Kadın Meclisinde buluşmaya davet ettiler.

İlk olarak Sennur Sezer’in “Sesimi Arıyorum “ şiiriyle programı açan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu Koordinatörü, Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Erengül Korkmaz, kadına yönelik şiddet,  ev işi, çocuk bakımı, geçim derdi ve diğer sorumluluklarımız nedeniyle bizlere eğlenmeyi unutturdular, hayatımızı karartmaya devam ediyorlar. Tüm baskı-şiddet- cinayetlere rağmen biz kadınlar bu karanlıktan çıkmayı başaracağız,  “tüm engele inat yaşasın hayat” diyerek yolumuza devam edeceğiz diyerek programı sundu.

Festival açış konuşmasını yapan Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydın ,  tüm konuklara hoş geldiniz dedikten sonra Kadın Meclisinin dil, din, ırk,  memleket, siyasi parti ve başkaca hiç bir ayrım gözetmeksizin, KADIN ORTAK PAYDASINDA  Çiğli’deki   tüm kadın örgütleri ile kadınların  bireysel olarak katılabildiği, eşit söz hakkı, katılımcı, çoğulcu  demokratik bir oluşum olduğundan söz ederek; yerel ve kamu yönetimlerde söz-yetki karar mekanizmalarına  kadın sözümüzü taşıyacağız dedi.

Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Kadın ve Siyaset, Kültür Sanat, Kadın Emeği İstihdamı ve Girişimci Grubu ile Mahalle Çalışma Grubu olmak üzere altı çalışma grubu oluşturulduğunu, diğer alanlarda en az 10 kişinin talep etmesiyle yeni çalışma grupları kurulabileceğini açıkladı.

Kadın eşitlik ve özgürlük Mücadelesi, kadınların yaşam hakkı için dünyanın her yerinde mücadele eden kadınlara bin selam olsun diyerek kadınları selamlayan ve tüm konuklara; İran da başörtüsünü, kurallara göre örtünmediği gerekçesi ile gözaltına alınıp işkenceyle öldürülen 22 yaşındaki MAHSA AMİNİ’yi de anarak eril şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını belirtti.

“Nüfusun yarısı biziz, ancak temel hak ve özgürlüklerden, olanaklara erişimden erkekler kadar yararlanamıyoruz. Bizi eve hapsetmek isteyen, sokakları, parkları yasaklayan, haklarımıza ve hayatlarımıza kasteden eril gerici zihniyete meydan okuyoruz. SOKAKLAR, PARKLAR BİZİMDİR diyoruz.

TBMM’NİN OYBİRLİĞİ İLE ONAYLADIĞI, metnini Türkiyeli kadınların oluşturduğu İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’nden bir gecede tek kişinin kararıyla çekildi. Böylece kadınları erkek şiddetine karşı koruyan güvenceden yoksun kaldık. Bunun üzerine ülkemizdeki 350 nin üzerinde kadın örgütü, sendikalar, odalar, meslek kuruluşlarının, STK’lardaki kadın yapıları ayağa kalktı. Ve EŞİTLİK İÇİN KADIN PLATFORMU (EŞİK) kurdular.. Hayatımıza ve haklarımıza topyekûn saldırıya topyekûn, meşru demokratik mücadele örgütlemek üzere harekete geçtiler. Buradan Çiğlili kadınlar adına EŞİK e de selam olsun.

Değerli kız kardeşlerim,

Tüm haklarımız saldırı altında gün geçmiyor ki bir hakkımıza saldırmasınlar, sırada nafaka hakkı,6284, medeni kanun gibi birçok haklara saldırı hazırlıkları var. Haklarımıza ve hayatlarımıza saldırı karşısında birleşik meşru demokratik mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz.

Ekim ayının sonuna doğru dayanışma ve yardımlaşma çalışma grubumuzun organize ettiği”  takas pazarı” kurulacağı mesajını veren SEYHAN AYDIN;

Bugün çim festivalinde birlikte eğlenip, birlikte düşünelim, ortak sorunlarımıza birlikte çözüm üretelim istiyoruz. Birlikte toplumsal farkındalık yaratmak üzere artık Çiğli’li kadınların ayağa kalkma zamanıdır.”  Diyerek konuşmasını tamamladı.

KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ

BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAIZ

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Sloganları kadınlar tarafından coşkulu bir şekilde atıldı.

Daha sonra Çiğli Kent Konseyi başkanı İbrahim İncesu söz alarak, bu festivalin çok anlamlı olduğunu belirterek Kadın Meclisi’nin önemine kısaca değinerek festivale katılan siyasi parti temsilcileri, Çiğli Belediyesi Meclis üyesi 5 kadın, Kadın Muhtarlar,  Çiğli Sivil Toplum Kuruluşları ile, siyasi parti temsilcileri, Kadın dernekleri temsilcileri ile tüm konuklara iyi eğlenceler diledi.

Konuşmaların ardından Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin çalışmalarını anlatan slayt gösterisi“ Kadınlar Vardır “ şarkısı eşliğinde hep birlikte izlendi.

Festivale katılan Çiğli Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü tarafından broşür ve haklarla ilgili kitapçık dağıtıldı, NERİMAN ABADAN UNAT KADIN YAŞAM MERKEZİ çalışmalarını gösteren slayt izlendi. Kadın Yazarlar derneği tarafında açılan masada, derneğin kolektif olarak yayınladığı ve kadınların yazı hikayelerinin yer aldığı kitaplar tanıtıldı.

Sanatçılar Melike Tok, Servet Bal, Oğuz Han, Haydar Güneş Özçelik,  Birdane Nefes ’in sunduğu şarkılar ve türkülerle devam eden festivalde kadınlar her dilden türküler eşliğinde dans ve halaylarla eğlendiler. Festivalin yapıldığı parka kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesini anlatan bir isim verilmesi yönünde girişim başlattıklarını duyurdular.

KADIN YAŞAM ÖZGÜRLÜK

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

EŞİTLİK YOKSA BARIŞTA YOKTUR

EMEĞİMİZ BEDENİMİZ BİZİMDİR

ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ