Bahçeli’nin ekonomi yönetimini hedef alan eleştirilerinin ardından şarkılı göndermesi konuşuluyor AKP’de. Bir AKP kurmayının, “Sanki eski dönem MGK bildirileri gibi, biz bunları geride bırakmadık mı” sözleri dikkate değer.

TBMM’de yapılan 23 Nisan özel oturumu ve resepsiyonunun bir araya getirdiği siyasilerin değerlendirmeleri, ruh halleri ve konuştukları konularla başlayalım.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Türk milletini yerel halk ifadesiyle değersizleştirmeye hizmet eden müfsit zihniyet” sözleriyle Hazine ve Maliye Bakanı’nı hedef alması AKP’de ses getirdi.

ORTAĞA İNCE GÖNDERME

MHP yönetiminin aynı dönemde emeklilere yapılmayan artışla ilgili açıklamaları da hedefin kim olduğuyla ilgili tereddütleri ortadan kaldırdı. MHP’nin seçim döneminde emekliler ve dar gelirlilere yönelik düzenleme yapılmasını engellediği ve seçimin bu yüzden kaybedildiği için Şimşek’le meselesinin olduğu iddia ediliyor.

MESAJIN ANLAMI

Hemen ardından TBMM’deki 23 Nisan özel oturumuna ve resepsiyonuna katılmayan Bahçeli’nin yayınladığı yürüyüş videosundaki, “Hainsin diyorsam söyleten sensin’ şarkısı, ittifak ortağına “subliminal mesaj” olarak yorumlandı. AKP’liler, Bahçeli ve ekibinin gittikçe artan sert tondaki açıklamalarını, “Eski Milli Güvenlik Kurulu bildirilerine” benzetiyorlar. Sorunun kaynağının, AKP’de seçim yenilgisinden sonra dile getirilen, ‘değişim, demokratikleşme’ gibi talepler olduğu iddia ediliyor. MHP’nin Cumhur İttifakı’nın bugünkü yapısının değişmesini istemediği anlatılıyor.

HASTA DEDİLER AMA…

AKP yöneticileri, Bahçeli’nin hiç kaçırmadığı 23 Nisan özel oturumuna ve resepsiyona katılmamasını sağlık sorunlarına bağladılar. O gün Bahçeli’nin sağlık durumuyla ilgili haber almaya çalıştılar. Soranlara, “Grip olduğunu söyleniyor. Ayrıca düşmesinden kaynaklanan omuz ağrıları varmış, operasyon geçireceği söylendi…” bilgisini paylaştılar. Ortaklar arasında sorun olmadığını anlatmaya çalışan AKP’lilere mesaj, ertesi günkü yürüyüş videosuyla gönderildi…

BU KEZ HAVA FARKLI

23 Nisan resepsiyonuna dönersek, dikkat çeken görüntülerden biri, tören salonuna ilk kez bu kadar kalabalık ekiple gelen CHP’liler ve genel başkanları Özgür Özel oldu. Garsonlar dahil konukların Özel’e gösterdiği ilgi her zamankinden çok farklıydı. AKP’liler, ilk kez resepsiyonun gözdesi olamadı. Sakin ve durgun halleri dikkatten kaçmadı. Ayrıca, iktidar medyasının temsilcilerinin mutsuz halleri de konuşulan konular arasındaydı.

ÖNEMLİ ANALİZ

Meclis’in 23 Nisan molasında konuşulan başka bir konu, AKP’nin son MKYK toplantısındaki eleştirilerdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partinin yanlışlarını gösterenlere yönelik sert ifadeleri bütün hafta medyada yer aldı. Erdoğan’ın bu kez tepkisiz dinlediği bir konuşma ilginç geldi bize.

Seçim sonuçlarına sosyolojik yaklaşan ve partinin iktidar yolculuğunun ilk on yıldaki başarısına atıf yapan bir MKYK üyesinin, “Biz o zaman toplumun çeperlerinde kalan halkın merkeze taşınması ve toplumun önemli unsurları haline getirilmesini sağladık. Şimdi bu anlayıştan uzaklaşınca da kaybetmeye başladık. Bugün partinin politikalarını siyasetçi arkadaşlarımız dururken, ‘kifayetsiz gazeteciler’ anlatıyor…” dediği aktarılıyor.

BAĞIMSIZ YARGI!

Partide merakla izlenen başka bir konu ise Yargıtay seçimleri. Bir türlü seçilemeyen başkan sorunu ve yüksek mahkemedeki gruplaşma, en çok konuşulan konulardan biri. Yargıdaki teamüller ve geleneklerin yok edildiği, Yargıtay içerisinde “Menzilciler, Hak yolcular, MHP’ye yakın ülkücüler, İYİ Partiye yakın ülkücüler ve sosyal demokratlar” diye gruplar bulunduğu ve bunların yükselme basamağı olarak kullanıldığı anlatılıyor. Yargı bağımsızlığı isteyenlerin kulakları çınlasın…