MAKBULE DEMİRKAN / Mart 2023

Son yıllarda sıkça korkutan, tedirgin eden depremler yaşadık. Bu depremlerin arkasından uzmanların “büyük İstanbul depremine hazırlıklı olun” uyarıları geldi. Korku tazeyken bu uyarılardan etkilendik ama zaman geçtikçe günlük yaşam şartlarının uyarıların önüne geçtiğini ve bu yaşamsal uyarıların kulak arkası edildiğini gördük, görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz.

Galiba kanıksamak insanın doğasında var. Mantığım böyle diyor ama söz konusu İstanbul olunca kanıksama diye bir lüksümüz yok. İstanbul yalnızca bizler için değil görebilen, hissedebilen herkes için bir rüya şehir. Kalemi buram buram İstanbul kokan Fransız yazar Petrus Gyllius “diğer bütün kentler ölümlüdür, ama sanırım İstanbul, insanlar var oldukça yaşayacaktır” demiş.  

Kimileri ömürlerini tüketmiş İstanbul’da, kimileri bu şehri hiç görmeden âşık olmuş, kimileri dizelerinde ona olan tutkusuna yer vermiş.  

Yahya Kemal “başka bir tepeden bakmış”, Orhan Veli Kanık “dinlemiş”, Bedri Rahmi Eyüboğlu “destan yazmış”, Ümit Yaşar Oğuzcan “üstüme varma İstanbul” diye isyan etmiş, Aşık Veysel Şatıroğlu ise “sevgisi içinde ölmüş”…

Şimdi bize soruyorlar “hazır mısın?” Diye... Hayır… Güneşin en güzel doğuşu ve en güzel vedası İstanbul’da olduğundan mıdır bilmiyorum ama ben hazır değilim.

Birçok ilkleri ve duyguları yaşandığım, uykusuz geceler geçirdiğim İstanbul’un yıkımına tanık olmaya veya onunla birlikte yok olmaya hazır değilim. Gerek duygu yüklü dönemlerim gerekse sıradan geçen zamanlarımın yok olmasına da razı değilim.

İster siyah-beyaz filmlerde kalmış anılardaki İstanbul, isterse artık metropol olmanın karmaşasını haykıran İstanbul olsun hep yaşamalı. Geçmişin, şimdinin, geleceğin İstanbul’unu yitirmeye hazır değilim.

Unutmamalıyız, unutturmamalıyız… Bunun için yazmak, çizmek, görüntülemek lazım. Öylesine malzeme bırakmalıyız ki bizden sonrakiler de İstanbul’u tanısın, anlasınlar.  

Şimdi elimde bir kitap var; “360 Derece ile Kuşbakışı İstanbul Yeditepe'den Yeni Tepelere Yeni Açılara” Ocak 1967 yılında Konya'nın Bozkır'a bağlı Harmanpınar köyünde dünyaya gelen şair - yazar Ömer Erdem tarafından yazılmış. Kitap 2022 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından yayınlanmış. Hanlarıyla, boğazıyla, vapurlarıyla, köprüleriyle ve birçok nadide semtiyle sanatçılara ilham olan İstanbul hakkında yazılan en güzel kitaplardan biri. Kitap harika görsellerle bezenmiş. Bu kitapla kuş olup uçalım ve yeniden tepeden bakalım İstanbul’a. Yeditepe’den, yeni tepelerden ve yeni açılarla.  

Tarihimizi, hatıralarımızı, geçmişimizi, mutluluklarımızı, üzüntülerimizi, aşklarımızı ve bize ait olan nice duyguyu içine hapseden fotoğraflar. Keyifli okumalar. Teşekkürler Ömer Erdem, Teşekkürler İstanbul Ticaret Odası…