İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava bombardımanı 18'inci gününe girerken son 24 saatte 400'den fazla noktanın vurulduğu ve Hamas'ın üç üst düzey askeri yetkilisinin öldürüldüğü açıklandı. Gazze'deki Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı dün geceki saldırılarda 704 Filistinlinin öldüğünü, 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısının ise 5 bin 791'e yükseldiğini aktardı. Hamas'a yakın Telegram kanallarında paylaşılan görüntülerde dün geceki bombardımanın binlerce Filistinlinin sığınmak için gittiği Gazze'nin güney bölgelerinde yoğunlaştığı anlaşılıyor. Bölgedeki Nasır Tıp hastanesi de gece boyunca yaralı akınına uğradı.

ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerindeki sivil yerleşim bölgelerine İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırılar sonucu 57 Filistinli ölürken, onlarcası da yaralandı. Filistin haber ajansı WAFA'nın sağlık kaynaklarından naklettiği haberde, Han Yunus'taki saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı. Refah kentindeki saldırılarda ise en az 30 Filistinli öldü. Dün geceki hava saldırılarında Nusayrat Mülteci Kampı'nın batısındaki Esra Kuleleri ve Cebaliye mülteci kampı da hedef alındı. Bölgede, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.

Öte yandan, Hamas'ın elinde tuttuğu rehinelere dair de temasların sürdüğü belirtiliyor. El Kassam Tugayları dün gece Nurit Yitzhak Yocheved Lifshitz adlı iki rehineyi daha serbest bırakarak, "Bu iki rehineyi insani ve sağlık nedenleriyle serbest bıraktık" açıklamasını yaptı.

İSRAİL CEZAEVLERİNDEKİ FİLİSTİNLİ SAYISI İKİ HAFTADA İKİ KAT ARTTI

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'daki ev baskınları da devam ediyor. Gece boyunca süren operasyonlarda aralarında 18 Hamas mensubu ve üst düzey bir örgüt üyesinin de bulunduğu en az 32 şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı. Yerel yetkililer, çatışmaların başlamasından bu yana İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin sayısının iki haftada iki kat artarak10 binin üzerine çıktığını söyledi.

BİR GECEDE ALTI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇALIŞANI ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) gece saatlerinde Gazze'de altı çalışanının daha öldürüldüğünü duyurdu. Böylece, 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısını 35'e çıktı. Kurum, İsrail hava saldırılarında şu ana kadar 40 tesisinin hasar gördüğünü aktardı.

YAKIT GİRİŞİ OLMAZSA 48 SAAT İÇİNDE TÜM JENERATÖRLER DURACAK

Gazze'ye Refah sınır kapısından ilk yardım konvoyunun girmesinin ardından bugün dördüncü konvoyun bölgeye ulaştırılması bekleniyor. Ancak İsrail'in elektrikleri kestiği bölgeye jeneratörler için yakıt sağlamaması bölgedeki sağlık hizmetlerinin tamamen durmasına sebep olabilir. Bölgedeki Şifa hastanesi müdürü Ebu Silmiyye, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacak dedi ve 48 saat içinde yakıt girişi olmazsa tüm jeneratörlerin duracağını vurguladı.

İSRAİL ORDU SÖZCÜSÜ: KARA HAREKATI İÇİN HAZIRIZ, TALİMAT BEKLİYORUZ

Gazze'deki abluka ve bombardıman sürerken, İsrail'de de 'kara operasyonu' tartışması sürüyor. Orduyla hükümet arasında 'ayrışma' yaşandığı iddiaları gündemdeyken İsrail ordu Sözcüsü Daniel Hagari'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini söyledi. İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını ancak "bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" diyen Hagari, "haftalar sürecek bir çatışma beklediğini" sözlerine ekledi. Ordu sözcüsü, Mısır'ın Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerde kilit bir rol oynadığını ve bunun İsrail için en önemli öncelik olduğunu da yineledi. (DIŞ HABERLER)