Dr. Mustafa Torun
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail.çöm

"Dün katliama uğrayan mazlum halk, bugün katliam yapan zalim bir halka dönüşebiliyordu..."
Sebuhi Quluzade

KATLİAM:Tek seferde veya çok kısa sürede, çok sayıda kişinin öldürülmesi eylemidir.
Bosna-Hersek'te Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından yapılan Srebrenitsa katliamı buna en tipik örnektir diyebiliriz ...

Bahçelievler Katliamı, Türkiye tarihindeki en vahşi katliamlardan biridir. 8 Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler semtinde, Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence isimli gençler öldürülmüştür. Olayın failleri Abdullah Çatlı,Haluk Kırcı,Ünal Osmanağaoğlu,Bünyamin Adanalı,Ercüment Gedikli,Mahmut Korkmaz ve Kadri Kürşat Poyraz olarak bilinmektedir. Kurbanların biri havluyla boğularak, dördü kafa hizasından kurşuna dizilerek, diğer ikisi de Eskişehir yolunda öldürülmüştür.

İnsanları yaşatmaya çalışan bir hekim olarak bu katliamı şiddetle, nefretle kanıyorum. Bu katliamın failleri bilinen siyasi nedenlerle yeterince cezalandırılmamış olup, toplum vicdanı o günden bugüne kanamaya devam etmektedir.

Bu olayı bir tıp mensubu olarak çok ağır bir sağlık sorunu olarak düşünmüşümdür. Sinirbilim ile uğraşan meslektaşlarım beni bağışlasınlar. Sinir sistemimizin en önemli kısmı olan AMİGDALA’nın bu şiddetteki rolünü anlayamamış bulunmaktayım.  Sağlık konuları ile ilgilenenler ve meslektaşlarım bilirler ki; Beyin uzun sürede evrimleşmiş olup,evrimleşme süreci halen devam etmektedir.Düşünme, algılama,duygulara haiz olma, değerlendirme,yorumlama gibi yetiler sadece insanlarda olmayıp, diğer hayvanlarda da çeşitli boyut,miktar ve karışımlarda vardır.Hiçbir hayvanın daha önceden kodlanmış bir program çerçevesinde oluştuğunu düşünmemiz doğru olmaz.
Günümüz de düşünüp azıcık korteksimizi çalıştırırsak;Demokratik olmayan,burjuvazisi gelişmemiş, feodal artıklarını giderememiş bizim gibi şiddeti bal eylemiş toplumlarda; AMiGDALA ve KORTEKS arasındaki savaşı maalesef AMiGDALA kazanmıştır. Yani cahil insan sayısı artması ile otokrasinin güçlenmesi arasında doğru orantı vardır diyebiliriz..

Sözümüzü acıklı bir MUĞLA -ULA ezgisi ile bitirelim.  Her dinlediğimde ülkemdeki insan kıyımları aklıma gelir. İsyan ederim.

HİÇ ACIMADINIZ MI İNSAN VURMAYA?

Şerafettin Civelek-Durmuş Yazıcıoğlu kaynaklık etmişler bu Ezgi’ye.

Karaova Düğünü Gece Kuruldu
Varır Varmaz Güveyin Adı Soruldu
Pehlivanlar Meydana Çıktı Soyundu
O Zaman Hacı Gümüşoğlu Vuruldu

Vurma Murat Yakışmaz Senin Şanına
İnsan Eniştesinin Kıyar Mı Canına

Karaova'ya Vardık Güle Oynaya
Aziz Arkadaşımı Eve Koymaya
Acımadın Mı Murat Beni Vurmaya
Al Kanların İçinde Kabre Koymaya

Sevgilerimle…