6 masa Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın gündeme oturan "Bizi Millet İttifakı ve altılı masaya davet etmelerini istiyoruz. Davet etmiyorlarsa da sebebini açıklasınlar"  ifadesini kullandıktan sonra, masa konuyu görüşerek son noktayı koydu…

Bilindiği gibi,  Hüseyin Baş'ın talebine ilk tepki Meral Akşener'den gelmişti. BTP Genel Merkezi'ne giden Akşener, Hüseyin Baş'la bir görüşme gerçekleştirdi. Katılıma olumlu yaklaşan Akşener, ancak katılımın olup olmayacağının altılı masa toplantısından sonra belli olabilir görüşünü kamuoyunda paylaştı.

Bu konu gündeme düştüğünde kulislerde Sadet Partinin karşı çıktığı, hatta Atatürkçü söylemlerinden rahatsızlık duydukları söylentileri ortalıkta dolaşmaya başlamıştı.  Bu nedenle gözler Baş'ı masada istemediği iddia edilen Saadet Partisi cephesine çevrildi. Saadet cephesinden gelen ilk açıklamalar da çekimser yönde oldu.

DEVA PARTİSİ KABUL ETMEDİ

Seçim yaklaştıkça safların sıklaşması gerekirken,  BTP'nin altılı masaya katılıp katılmaması ile ilgili veto kararı DEVA Partisi cephesinden geldi.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, BTP'nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e destek vermesinin "kıymetli olduğunu" belirtirken, "Ancak şu aşamadan sonra genişleme ihtimalini son derece zayıf görüyoruz" sözleriyle masada yedinci partiye yer olmadığı mesajını vererek, parlamenter sisteme geçmenin önünde engel oldukları görüldü.

AKP’nin her platformda terörist parti olarak nitelendirdiği HDP ile görüşmeler yaptığı siyaset aranesinde, 6 masanın Hüseyin Baş’ı veto ederek kendi bacaklarına sıktığı gayet açıkça görülmektedir.  Bu konuda CHP genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sessiz kalmaları da oldukça düşündürücü gibi geliyor.

Siyasetçinin görevi duygularıyla değil, ülkenin somut gerçekleriyle hareket etmesi gerekir. Bugün ülkemiz uçurumun kenarında, farklı bir yere everilmek üzere…  Bu gerçeklerden hareketle 6 masanın parlamenter demokrasiden yana olan tüm parti ve demokratik kitle örgütleri ile ittifak yapmak zorundadır. Ben anlayışını bırakarak, biz demek zorundadır.  Toplumsal uzlaşmayı en yüksek seviyeye çıkartmak zorundadır. Aksi halde ülke ağır bedellerle karşı karşıya kaldığı gibi, 6 masa liderleri yaptıkları ile toplumun karşısına çıkacak yüzleri kalmayacağını bilmelerini hatırlatmak istiyorum.