Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri için Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile derneklere kamu arazisi tahsisine olanak tanındı.

DERNEKLERE GÜN DOĞDU

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; 21 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanan yönetmelikteki en köklü değişikliklerden biri, kamu arazilerini bedelsiz kullanma izni verilen kurumlarda yapılan değişiklik oldu. Temmuz 2017’de yürürlüğe giren yönetmelikte yer almayan, ‘dernekler’ ibaresi, 28 Mart 2024 tarihli değişiklik ile yönetmeliğe girdi. Değişiklik ile ‘temel eğitim ve yükseköğrenim öğrencilerine eğitim hizmeti” veren derneklerin kamu arazilerini bedelsiz kullanabileceği bildirildi.

AKADEMİ KAPSAMINDA ALINDI

Yönetmelikte yapılan değişiklik, bunlarla da sınırlı kalmadı. Aralık 2022’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi kapsamında kurulan Diyanet Akademisi kapsamında verilecek eğitimler için de kamu arazisi tahsisine olanak sağlandığı kaydedildi. Bu kapsamda, ‘değerler eğitimi ile din eğitimi almak isteyen vatandaşlara’ verilecek eğitimler için kamu arazisi tahsisinin sağlanacağı ifade edildi. Diyanet öte yandan, kamu arazisi tahsis edilecek derneklerin gerekli şartları sağlayıp sağlayamadığı konusunda yapılacak değerlendirmede de yetkili kılındı.

DÖRT KOLDAN TAHSİS

2023 yılı itibarıyla elinde bulundurduğu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tahsisli taşınmaz sayısı 1019’a ulaşan Diyanet İşleri Başkanlığı, belediyeler ve milli emlak müdürlüklerinden de kritik konumlardaki taşınmazları bünyesine katıyor. Diyanet’e tahsis edilen taşınmazlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

  • 2017 yılında toplam bin 93 imam evi, yaşayan herhangi bir mirasçısı olmadığı gerekçesiyle Diyanet’e tahsis edildi.
  • AKP’li Bağcılar Belediyesi, 2009’dan beri İSMEK’in merkezi olan binayı, “Diyanet Gençlik Merkezi” olarak kullanılmak üzere 2019 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul İl Müftülüğü’ne verdi.
  • Heybeliada’daki birinci derece sit alanı olan Çam Limanı ve 94 yıllık sanatoryum Ağustos 2018’de Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce Diyanet’in kullanımına sunuldu.
  • İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Fatih Belediyesi’nce müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere 2015’te Diyanet’in bünyesine katıldı. (Kaynak)