Türkiye’de son iki haftada menenjit nedeniyle iki çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar, menenjit aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunurken, hastalığın bulaşıcı ve hızla kötüleşen yapısına dikkat çekti.
Dr. Emrah Kırımlı: “Vaka Sayıları Açıklanmıyor”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, farklı kaynaklardan çocuklarda menenjit vakalarına dair haberler aldıklarını belirtti. Kırımlı, “Ne yazık ki şu ana kadar iki çocuğumuzun yaşamını yitirdiği haberlerini aldık. Ancak ülkemizde kaç menenjit vakası olduğu, kaç kişinin hastanede tedavi gördüğü konusunda Sağlık Bakanlığı bilgi paylaşmıyor” dedi.
Bakanlığa Takip ve Bilgilendirme Çağrısı
Menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu vurgulayan Kırımlı, hastalığı geçirenlerin çevresindeki kişilerin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti. “Bakanlık her ne kadar toplumu bilgilendirmese de, hastaların çevresinde gerekli bilgilendirmelerin ve takiplerin yapıldığını tahmin ediyoruz” diye ekledi.
Uzmanlar, menenjit vakalarının daha iyi takip edilmesi ve aşı programına dahil edilmesi gerektiğini belirterek, yetkilileri halk sağlığı açısından daha şeffaf olmaya davet ediyor.
‘YETERLİ TAKİP YAPILMIYOR’
Bu yıl uzun süren ve çok sayıda yurttaşı etkileyen viral salgınları hatırlatan Kırımlı, “Menenjit vakalarının da bu salgınların peşinden sık görüldüğünü biliyoruz. Biz ülke olarak pnömokok ve haemophilus influenza aşılarını yaptığımız için bu hastalıklardan kaynaklı menenjitler neredeyse tümüyle bitti. Şu anda meningokok menenjitlerini daha sık görüyoruz. Yeterince takip edilemediğinde bu hastalıklardan çocuklarımız hayatını kaybedebiliyor. Burada asıl sorun, aşısı olan bu hastalıktan bebeklerimizin, çocuklarımızın ölmesi” diye konuştu.
Geçmişte askerlere, günümüzde de umre ve hacca gidenlere menenjit aşısının ücretsiz olarak yapılabildiğini belirten Kırımlı, “Bu durumda yapmamız gereken menenjit aşısını bebeklerimize de yapmak ve onların hayatlarını korumak. Aşılama ile pnömokok ve haemophilus influenza menenjitlerini ve ölümleri önledik. Aynı başarıyı meningokok menenjiti için de sağlayabiliriz. Son 10 gün içinde aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle çocuklarımızı kaybettik. Bunun ekonomik ya da tıbbi hiçbir gerekçesi, açıklaması yok. Bakanlık bu aşıyı programa aldığında şu anda on binlerce liraya mal olan bu aşı programının çok daha ekonomik olarak temin edilebileceğini biliyoruz” dedi.