Rus elçi Alexander Lavrentyev, Suriye'nin kuzeyinde bulunan terör örgütü PKK/YPG üyelerini etkisiz hale getirmek için düzenlenen Pençe-Kılıç operasyonu sonrası "itidal" çağrısında bulundu.

Ria'nın haberine göre, Suriye özel temsilcisi Lavrentyev, Türkiye'nin ölçülü davranması gerektiğini belirtirken "Türk meslektaşlarımıza, sadece Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm topraklarda gerilimin tırmanmasını önlemek için belirli bir itidal göstermeleri çağrısında bulunacağız" dedi.

Lavrentyev, Rusya'nın "Kürt sorununa" barışçıl bir çözüm bulmak için ilgili taraflarla birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

Lavrentyev, Türkiye'nin Suriye ve Irak'a yönelik saldırıları konusunda Rusya'yı önceden bilgilendirmediğini söyledi.

Rus TASS haber ajansının bildirdiğine göre Lavrentyev, ABD'nin  Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmesinin bölgenin "istikrara kavuşmasına" katkıda bulunacağını söyledi.

ABD'DEN TAZİYE

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de sivillerin korunması ve IŞİD ile mücadele amacıyla şiddetin azaltılması çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, YPG/PKK terör örgütünün Türkiye’ye yönelik roket saldırılarını kınamazken konuya ilişkin yazılı açıklamasında "Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybeden siviller için samimi taziyelerimizi iletiyoruz" ifadesine yer verdi.

Bakanlık, Türkiye'nin, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekatı ile terör örgütü YPG/PKK'nin Gaziantep'in Karkamış ilçesi ile Kilis'teki sivilleri hedef alan saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık, "Suriye ve Türkiye'deki sivil can kaybı için en içten taziyelerini ifade eder. Sivilleri korumak ve ortak hedef IŞİD ile mücadelede, Suriye'de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz. Irak'ta, Irak'ın egemenliğini ihlal eden ve eşgüdümlü olmayan askeri harekata karşı çıkmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.