ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ın iç yüzey yapısını araştırması için 5 Mayıs 2018'de gönderdiği araştırma robotu InSight'ın, bataryasına gelen zarar nedeniyle görevine son vereceği duyuruldu. NASA, 2 Kasım'da yaptığı açıklamada, ''Robotun pil gücünü doldurma seviyesi, güneş pilinde biriken kum ve toz yüzünden düşüyor. Cihaz, bir kaç hafta içinde kapanabilir'' demişti.

InSight'ın Twitter hesabında, robotun son mesajı paylaşıldı. Robot, bir görüntüyle beraber, ''Pil gücüm çok az. Benim için endişelenmeyin ama buradaki zamanım hem üretken hem de dingindi. Eğer görev takımımla konuşabiliyorsam buna devam edeceğim ancak buradan yakında ayrılacağım. Benimle beraber devam ettiğiniz için teşekkür ederim'' mesajını paylaştı.

Kızıl Gezegen'in yapısı hakkında birçok bilgi veren ve araştırma yapan robotun, 2018'de uzaya çıkışından önce NASA'nın Baş Bilim Adamı Jim Green, ''Güneş sistemimizin nasıl oluştuğunu ve nasıl bugüne geldiğini anlamamız için çok önemli'' açıklamasını yapmıştı. (DIŞ HABERLER)