İYİ Parti’den yapılan açıklamada, “Gazze’de yaşananlar insanlık dışıdır. Devletlere terör refleksi yakışmayacağı gibi atılacak bütün adımlar, uluslararası hukuk çerçevesinde atılmalıdır. Netanyahu yönetimi eline geçirdiği meşru müdafaa hakkını kötüye kullanmıştır. İYİ Parti olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölgesel ve uluslararası sorumlulukları doğrultusunda, barışın sağlanması için alacağı kararlara katkıda bulunmaya ve desteklemeye hazırız” ifadesi kullandı.

Açıklama şöyle devam etti:

Devletimizin çıkarları ve milletimizin huzurunun devamlılığı için devlet aklıyla gerçekçi ve sorumlu davranmalıyız.

Gün, iç politika kaygılarıyla el yükseltme günü değildir. Bu yaklaşım ne ülkemize ne de Gazze’de eziyet gören kardeşlerimize yarar sağlayacaktır.

Gazze’deki krizin sulh yoluyla çözülmesi ve kardeşlerimizin toplu hâlde cezalandırılmaları vahşetinin sona erdirilmesi için; duyarsız kalınmamalıdır, diplomatik ve insani her türlü destek verilmelidir, seferber olunmalıdır.

Fakat eğer iktidarın açıklamalarında direkt askerî destek vermek kastediliyorsa; Türkiye’mizin güvenliğini düşünmeden adım atmanın en akılcı seçenek olmayacağını düşünürüz.

Türkiye Cumhuriyeti, üniter ve laik bir devlettir. Mehmetçik’in sınırlarımız dışında görevlendirilmesi ancak vatanımızın bölünmez bütünlüğüne yönelik bir tehdit bulunması hâlinde söz konusu olabilir.

Birleşmiş Milletler bünyesinde veya uluslararası kuruluşlar dâhilinde bir tavır alınacaksa askerî destek de tabii ki verilebilir. Ancak Türkiye’nin güvenliği ve çıkarları önceliklendirilmelidir.

Türkiye’nin başka ülkelerin bölgesel veya küresel çıkarları için kullanılması ve ülkemizin güvenliğinin iç politik kaygılarla tehlikeye atılmasını İYİ Parti olarak doğru bulamayız.

Bahçeli ne demişti?

MHP lideri Devlet Bahçeli geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının 24 saat içerisinde durmaması halinde “Türkiye’nin süratle devreye girmesi” gerektiğini söyledi.

Bahçeli şöyle dedi:

“Milliyetçi Hareket Partisi olarak çağrımız şudur: Eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki, Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır. Gazze’yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmek bize ecdadımızın mirasıdır. Türkiye Cumhuriyeti, Gazze’yi yüzü gülen çocukların şehri, kardeşlerimizin huzur ve güven içinde yaşayacağı bir İslam beldesi yapmaya hazırdır, buna da and olsun, hamd olsun muktedirdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın aktif ve çok boyutlu diplomatik mücadelesinde de Türk milleti ve tüm inananlar yanındadır.”