Haber: Atilla YÜCEAK
Suruç’ta karanlığa göğüs geren 33 yürek için adalet çığlığı Kadıköy’de yankılandı!
Suruç Katliamı’nın üzerinden tam 10 yıl geçti. Ancak adalet hâlâ yerini bulmadı. 20 Temmuz 2015’te IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda hayatını kaybeden 33 genç devrimciyi anmak için İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi ve destekçilerine polis müdahale etti.
Valiliğin “toplantı ve gösteri yasağı” gerekçesiyle engellenen anma etkinliği, bir kez daha bu ülkede barış talebinin nasıl bastırılmak istendiğini gözler önüne serdi.
Kadıköy Halitağa Caddesi’nde yapılmak istenen anma etkinliğine yüzlerce yurttaş katıldı. Ancak polis, İstanbul Valiliği’nin Suriye ve Irak’ın kuzeyine yönelik hava saldırıları nedeniyle getirdiği yasak kararını gerekçe göstererek kitlenin dağılmasını istedi.
Kısa süre içinde biber gazı ve coplarla müdahalede bulunan polis ekipleri, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Barış talebini dile getirmek isteyen kitleye yapılan bu müdahale, “Hani barış olacaktı?” sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
KATLİAM UNUTULMADI, HESAP SORULMADI
20 Temmuz 2015’te Suruç’ta Amara Kültür Merkezi önünde bir araya gelen SGDF’li (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu) gençler, Kobane’ye oyuncak, kitap ve yardım malzemesi götürmek için yola çıkmıştı. Ancak IŞİD bağlantılı canlı bomba saldırısında 33 genç yaşamını yitirmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.
Katliamın üzerinden geçen 10 yılda hiçbir siyasi sorumlu hesap vermedi. Siyaset, medya ve yargı işbirliğiyle olayın üzeri örtülmeye çalışıldı. Bu durum, kamuoyunda cezasızlık kültürünü ve adalete olan inançsızlığı daha da derinleştirdi.
"BİZ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!"
Suruç Aileleri İnisiyatifi ve katılımcılar, yalnızca çocuklarının, kardeşlerinin acısını haykırmadı; aynı zamanda barış, eşitlik ve özgürlük talebini bir kez daha dile getirdi.
“Coplarınıza, gazınıza, karanlığınıza rağmen: Unutmadık, affetmeyeceğiz!” pankartı taşıyan kitle, adalet taleplerinin arkasında olduklarını vurguladı.
Etkinlikte yapılan konuşmalarda şu mesaj öne çıktı:
“Suruç için adalet sağlanmadan bu ülkede barış olmayacak!”
SONUÇ
Suruç Katliamı sadece bir saldırı değil; bu ülkenin barış ve bir arada yaşama hayallerine yapılmış sistematik bir saldırıydı. 33 düş yolcusunun ardından geçen on yılda, adaletin geciktirilmesi aslında sistemin bu katliama ortaklığının da göstergesi oldu.
Bugün Kadıköy’de bastırılmak istenen anma etkinliği, sadece geçmişin değil, bugün ve geleceğin de adalet çığlığıydı.
Söz yine sokakta yankılandı:
Suruç için adalet! Herkes için adalet!
