Mehmet MÜFTÜOĞLU

Filyos Vadisi’nin (Devrek, Çaycuma, Filyos ve çevreleyen iller) en önemli sorunu işsizlik ve yoksulluk. İnsanlar kahvehaneye oturmaya çekinir olmuş. Bu koşullarda umutlarını Filyos projesinden yükselecek yatırımlara bağlamış durumda. Filyos’ta mülk sahibi olanlar artan kiraları fırsata çevirme, belediye başkanı, sahili satma derdinde.

Gübre fabrikası en önemli sanayi yatırımı olarak öne çıkıyor. Tosyalı’ya bu kapsamda 49 yıllığına kamu arazisi tahsis edilmişti. Bir de gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, çeşitli oranlarda vergi indirimi gibi birçok destek verileceği açıklandı. 

Cengiz Holdinge ait Eti Gübre fabrikasında 1500 işçi çalıştığı belirtilmekte. İşçilerin bine yakını Mardin’de istihdam ediliyor. Yeni Şafak ise Filyos Vadisi’nde 5 bin kişinin istihdam edileceğini söylüyor. İşsizlik gibi ağır bir sorun karşısında CHP’nin başını çektiği muhalefet ise sessiz kalmayı yeğliyor.

6’lı muhalefet nelere sessiz kalıyor:

  • Gübre fabrikasının; tarım alanlarına, Filyos Çayı’na ve balık popülasyonuna vereceği zararlara,
  • Bölgenin hava kalitesi bakımından Çatalağzı’ya dönüşecek olmasına,
  • İşçilerin hak kayıplarına (Ece seramik işçilerinin grevi),
  • Filyos’un emekçilerin denize girebildiği bir alan vasfından çıkıp tamamen ticarileşmesine sessiz kalıyor.

Süreç durdurulamaz ise Filyos Vadisi, Tosyalı’nın para kazanacağı ancak asgari ücretle karın tokluğuna çalışan işçi diyarı bir bölge olacak. 6’lı masanın da bölgeye dair bir çözüm politikası yok. 

Dün deklarasyon yayımlayan Emek ve Özgürlük İttifakı liberal politikalara yüksek tondan bir karşı çıkışı ifade ediyor. “Ekonomiden siyasete birçok alanda Cumhur İttifakının yarattığı yıkımı durdurmak, tek adam yönetimini sonlandırmak, halkın çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek, demokratik hak ve özgürlükler temelinde bir değişim ve dönüşümün gerçekleşmesini sağlamak önümüzdeki dönemin acil görevidir” diyerek yola çıkan ittifak yarın kurulması muhtemel liberal iktidarın karşısına da halkçı kamucu taleplerle çıkıyor. Tam da milyonların ihtiyacı doğrultusunda.

Emek ve Özgürlük İttifakının temel çerçevesini çizdiği yerden Filyos Vadisi için aşağıdaki taleplerin duyulur hale gelmesi önem taşıyor:

  • Filyos Vadisi’nde çalışan ve işbaşı yapacak işçilere insanca yaşayabilecekleri ücret, iş güvencesi ve sendikal haklar tanınmalı. 
  • Bölgedeki yatırım planlarında bölge halkı ve yerel yönetimler söz sahibi olmalı.
  • Planlanan yatırımlarda bölgenin coğrafi, ekolojik ve iklim özelikleri göz önünde bulundurulmalı.

Gerek ülke gerekse Filyos Vadisi’nde yeni bir siyaset dili kurmaya ihtiyaç var. Emek ve Özgürlük İttifakı bu sesin duyulmasını mümkün kılıyor.

EVRENSEL