ANKARA- CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) yarın (12 Eylül) sunacağı raporda, kadın kollarının istihdama ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AK Parti iktidarının çalışmalarını raporunda eleştiren Nazlıaka, “AKP Hükümeti’ne göre, kadınlar evde otursun, anneliği en büyük kariyer olarak görsün, çünkü anne olmayan kadın yarım kadındır. İş arayan bir kadına ‘ne oldu, evdeki işler yetmedi mi?’ diye soran, kadınla erkeğin eşitliğini fıtrata ters gören zihniyetten kadını ekonomik olarak güçlendirmesini beklemek hayal olur. TÜİK’e göre bile kadınlar ev içi işlere erkeklere kıyasla 5 kat fazla zaman ve emek ayırıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘10 KADINDAN 3’Ü KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR’

Türkiye’nin sorunlarından biri olan işsizliğe odaklandıklarını, kadın istihdamını artırmaya ilişkin yol haritalarını belirlediklerini ifade eden Nazlıaka, “Türkiye’de kadının istihdamdaki yerini, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi, sağlık ve sosyal haklar temelinde kadını güçlendirmeyi ele aldık” dedi.

Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde en düşük kadın istihdamı oranına sahip olan ülke konumunda olduğunu belirten Nazlıaka, “Kadınların geleneksel roller içine hapsedildiği ve istihdamın dışına itildiği bir gerçek. Aynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkı en az yüzde 20. Türkiye’de kadınlar kayıt dışılıkla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Çalışma hayatının içindeki her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalışıyor” diye konuştu.

‘4 MİLYON KADINA İSTİHDAM SAĞLANACAK’

CHP’nin iktidara geldiğinde ilk beş yıl içerisinde 6 milyon kişiye yeni istihdam yaratacak politikalar ürettiğini, her üç yeni istihdamdan ikisi, yani 4 milyonu kadınlara ait olacağını belirten Nazlıaka raporunda şunları kaydetti:

“Mesleklerdeki cinsiyet ayrımcılığını da ortadan kaldıracağız; tıpkı bugün bizim belediyelerimizin kadın itfaiyeciler, kadın vatmanlar, kadın otobüs şoförleri istihdam ettiği gibi biz de kadının her meslekte istihdam edilmesini sağlayacağız. Özel sektörde yüzde 35’ten yüzde 50 oranına kadar kadın istihdam eden firmalara özel teşvikler uygulayacağız. Çocuk sahibi olmak için işten ayrılan kadınların yeniden işe dönmesi halinde de işveren, vergi teşviki alacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü resmi tatil olacak. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi de tıpkı İstanbul Sözleşmesi gibi iktidarımızda uygulamaya girecek.”

‘BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİDİR’

Nazlıaka, kadın istihdamına ilişkin temel sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu vurgulayarak, bütüncül politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Nazlıaka, yapılması gerekenleri raporda şu şekilde özetledi: