ANKARA - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik, “Baba-oğul gibiyiz" sözlerine göndermede bulunarak sarf ettiği “Bay Kemal oğluna sahip çık, o kendisine başka ebeveynler arama peşinde” sözlerine yanıt verdi.

Babacan, “Muhalefet partilerinin birbirlerine ne yapacağını, birbirleriyle ne yaptıklarını bıraksın. Öncelikle kendi iktidar sorumluluğunu yerine getirsin, ondan sonra başka partilerin işlerine karışsın” dedi.

'ERDOĞAN'A 'BU ÜLKENİN GENÇLERİ NEDEN MUTSUZ' DİYE SORMAK LAZIM'

Partisinin Gençlik Eylem Planı’nın açıklandığı toplantıda konuşan Babacan, “Siyaset maalesef laf üretmenin çok yaygın olduğu bir yer. Biz o alışkanlığı değiştiriyoruz, iş üretiyoruz. Ve diyoruz ki, ‘Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz’. Dolayısıyla biz bunları tamamen laf üretme alanı olarak görüyoruz. ‘Bu ülkenin gençleri neden mutsuz’ diye Sayın Erdoğan’a sormak lazım. Muhalefet partilerinin birbirlerine ne yapacağını, birbirleriyle ne yaptıklarını bıraksın. Önce kendisinin omuzlarında iktidar sorumluluğu var. Öncelikle kendi iktidar sorumluluğunu yerine getirsin, ondan sonra başka partilerin işlerine karışsın” diye konuştu.

‘ALTILI MASA'DA GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMA, HELALLEŞME ÇABASI VARSA BU ÇABAYI KIYMETLİ GÖRÜRÜZ’

Toplantıya katılan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, 'CHP ile aynı masada bulunmanın kamu kurumlarında başörtüsü özgürlüğü’ ile ilgili sorun yaratıp yaratmayacağı' sorusuna şu ifadelerle yanıt verdi: “Eğer özgürlük diyorsak herkes için özgürlük olmalı. Eğitim özgürlüğünden kılık kıyafet özgürlüğüne kadar hep özgürlükten yana olduk, devam edeceğiz. Altılı Masa’daki siyasi partilerle ilgili geçmiş muhasebesi yaparsak, evet anlaşmak kolay olmayabilir. Ama Altılı Masa, yarınlar için bir araya geldi. Geçmişle ilgili artılar da olur, eksiler de olur. Herkes kendi geçmişinden ders çıkarır ders alır. Altılı Masa’nın kurulması ülkenin yarınları üzerine. Biz ‘ülkenin yarınları üzerine mutabık kalabiliyor muyuz’ diye bakıyoruz. Bu her parti için geçerli. Bir geçmişten ders çıkarma, helalleşme çabası varsa biz bu çabayı kıymetli görürüz. İnsanların yarınlarla ilgili beyanı kıymetlidir. Bu beyanın sağlam bir yol haritasına dönmesi lazım. Biz Altılı Masa’da bunu yapıyoruz.”

‘SİYASİ PARTİLERİN ÜLKENİN YARINLARINDA BULUŞMASI ÇOK KIYMETLİ’

Altı partinin ortak bir seçim beyannamesi ve hükümet programıyla seçimlere gideceğini söyleyen Babacan, “Buna başörtüsü konusu da dahil. Sadece başörtüsü de değil. KHK’ler, kayyum atamaları da büyük haksızlık, hukuksuzluk. Biz sadece başörtüsü ile ilgili değil, her türlü haksızlığa karşıyız. Bu kadar birbirinden farklı geçmişlerden gelen siyasetçilerin ve siyasi partilerin ülkenin yarınlarında buluşması çok kıymetli” diye konuştu. 

‘DEVLET, YURTLARI YASAKLAMAMALI, DENETLEMELİ ‘

Tarikat ve cemaat yurtlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Babacan, “Devletin yapması gereken, mevcut yurt kapasitesi yetmiyor ise hak kazandığı halde oralarda kalamayan öğrencilere barınma imkanını sağlamak” dedi. Babacan konuyla ilgili şunları söyledi: “Devlet hak eden herkese bu imkânı sağlamalı ki, hiç kimse mecburiyetten başka bir yurtta kalmak zorunda kalmasın. Şu da var ki, özgürlüklerden bahsediyorsak Türkiye’de bazı kurumlar, bazı yapılar kendi yurtlarını açmak istiyorsa ve gençler gönüllü olarak orada kalmak istiyorsa; onu da yasaklayamayız. Devletin görevi oraları da denetlemek. Yani düzenleme ve denetleme... Bir yandan özgürlük alanını genişletmek çok önemli. Bunların hepsinin bir arada olması gerekir. Hiçbir gencimizin mecbur kaldığı için bir şey yapmak zorunda kalmasını istemeyiz.”

‘BİZ GENÇLERE ‘İCAT ÇIKARIN’ DİYORUZ’

Babacan, partisinin Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu ile birlikte ‘Gençlik Eylem Planı’nı da kamuoyuna duyurdu. DEVA Partili gençlerin de izlediği toplantıda Babacan, ülkenin gençlere gençlik borcu olduğunu ifade etti. “Özellikle eğitim, hukuk ve sağlık gibi alanlarda gençlik politikalarıyla birlikte ele alınacak çok fazla alan var. Amacımız gençlerin huzurla nefes alacağı bir alan yaratmak” diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:  “Gençler yürüyor, biz arkalarından gidiyoruz. Biz gençlere, ‘başımıza icat çıkarın’ diyoruz. Çünkü yeni fikir, buluş, çözüm üretmek en çok da gençlerimizin mahir olduğu alanlar.” 

BİZ ‘ÇIKAR TELEFONUNU GÖSTER’ DEMEYECEĞİZ

“Tutturmuşlar bir ‘Z kuşağı.’ Kategorize etmek, genel geçer özellikler addetmek gençlerin sorunlarından uzaklaşmaktır. Biz gençleri ‘Y kuşağı, Z kuşağı’ diye ayırmıyoruz. Her birini ayrı ayrı özne olarak görüyoruz” diyen Babacan, “Şu andaki iktidarın kimseye bir şey sorduğu yok. ‘20 yıldan sonra bunlardan ne öğreneceğim’ diyor. Ne zaman bir genç mevcut durumu anlatsa ‘sus konuşma’ diyorlar. Ne zaman bir genç sorunlarından bahsetse, ‘çıkar telefonunu göster’ diyorlar” ifadelerini kullandı. İfade özgürlüğünün önemine dikkat çeken Babacan, “Biz ‘çıkar telefonunu göster’ demeyeceğiz. Gel konuşalım anlayışıyla yaklaşacağız” dedi.

'EĞİTİM KARTI UYGULAMASI BAŞLAYACAK'

Eylem planı çerçevesinde iktidara geldikten sonraki ilk 90 günde yapacaklarını anlatan Babacan, önce ifade özgürlüğünü sağlayacaklarını, dezenformasyon yasasını kaldıracaklarını söyledi. Eğitimde, işe girişte, sağlıkta fırsat eşitliğini sağlayacaklarını belirten Babacan, “Bu ülkede hiç kimse yoksulluk sebebiyle eğitim hakkından alıkonulamayacak. Bunun için Eğitim Kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. Her sene başında bu kartlara belirli bir miktar yatırılacak” diye konuştu.

‘KYK YURTLARINDA GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİNİ KALDIRACAĞIZ’

KYK yurtlarında iki kişilik, konforlu odalar olacağını ifade eden Babacan, KYK yurtlarındaki giriş çıkış saati uygulamasının da kaldırılacağını söyledi ve “Gençlere güveneceğiz” dedi.

‘AKILLI TELEFON EN TEMEL İNSAN HAKKI’

Temel teknoloji ürünlerindeki vergileri düşüreceklerini söyleyen Babacan, “O alışveriş yaptığınız teknoloji marketleri aslında vergi dairesi” ifadelerini kullandı. 25 yaşındaki gençlerin interneti ücretsiz olarak kullanabileceğini belirten Babacan, “Akıllı telefon, en temel insan hakkı. Çünkü haberleşmek, haber almak, bilgiye ulaşmak, sosyal medyadan görüşlerini paylaşmak temel insan hakkı” dedi. Gençler için internetin de ücretsiz olacağını sözlerine ekleyen Babacan, devletin Kur Korumalı Mevduat'a ödediği paranın dörtte biri ile Tüm Türkiye’nin fiber optik ağlarla örülebileceğini söyledi.

‘GENÇLERE PASAPORT ÜCRETSİZ OLACAK’

Gençlerin pasaportlarının ücretsiz olacağını, yurt dışına çıkışlarda gençlerden harç ücreti alınmayacağını söyleyen Babacan, “Havalimanlarının yurt dışı çıkış kapılarını ülkeden kaçmak için kullanılan değil, dünyayı gezip tekrar dönülecek kapılar olarak görüyoruz. Öyle bir noktaya gelecek ki Türkiye, ‘Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım’ dediğinizde herkes ‘Türkiye başardı’ diyecek” diye konuştu. 

‘CUMHURBAŞKANI FUTBOLDA İDDİALI AMA MİLLİ TAKIM DÜNYA KUPASI'NDA YOK’

Türkiye’yi yeniden Eurovision şarkı yarışmasına sokacaklarını belirten Babacan, dünya kupası, olimpiyatlar gibi spor etkinliklerini de Türkiye’ye getirmek için çalışacaklarını ifade etti. “Bunun için itibar lazım” değerlendirmesini yapan Babacan, “Biz A Milli Futbol Takımımızı, Dünya Kupası'nda görmek istiyoruz ama olmuyor. Ülkenin cumhurbaşkanı futbolda iddialı değil mi? 20 yıldır cumhurbaşkanı. Yeni doğan bebeği yetiştirsen şimdi canavar gibi futbolcu olurdu. Niye olmuyor? Çünkü istişareye dayalı bir yönetim zihniyeti yok. Bilenlerle konuşacaksın, eğitime önem vereceksin. Bu işi çok küçük yaşlardan itibaren her gencin, her çocuğun kendi becerisine uygun eğitim hattına düşürülmesiyle bu mümkün” ifadelerini kullandı.

İşsizlik sorununa da değinen Babacan, “İş bulamamak gencin suçu değil. İş bulamamak eğitim sistemi ile iş gücü piyasası arasındaki bağı kuramayan hükümetin suçu” dedi. Her gence iş imkânı sunacaklarını açıklayan Babacan, “Gençler ya okulda ya işte olacak ya da Avrupa’da Inter Rail ile turlayacaklar” diye konuştu. 

‘GENÇLERİN YÜZDE 60’I MUTSUZ, YÜZDE 31’İ BORÇLA GEÇİNİYOR'

Babacan’ın ardından DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu söz aldı. Eylem Planı’nı hazırlarken yaptıkları çalışmanın sonucuna göre, gençlerin yüzde 60’ının Türkiye’de yaşamaktan ‘mutlu olmadığını’ söyledi. ‘Şanslı’ olduğunu, eğitim hayatında sorun yaşamadığını düşünen gençlerin oranının yüzde 3 olduğunu belirten Şanlıoğlu, gençlerin yüzde 41’inin hiçbir zaman ev veya araba sahibi olamayacağını düşündüklerini ifade etti. Şanlıoğlu, gençlerin yüzde 47’sinin kira, elektrik ve su faturalarını ödeyemediğini, yüzde 31’inin de bankadan ya da tanıdıklarından borç alarak yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi. 

Eylem Planı’na ilişkin detayları da aktaran Şanlıoğlu, parti olarak atacakları adımları sıraladı. Eylem planındaki adımların bazıları şöyle:

- İfade özgürlüğü güvence altına alınacak
- Dezenformasyon yasası kaldırılacak
- YÖK kapatılacak
- Toplantı ve gösteri hakkı korunacak
- Beyin göçü tersine çevrilecek
- Festival ve konserlere keyfi yasak dönemi bitecek
- Zorunlu ve bedelli askerlik bir arada uygulanmayacak, profesyonel orduya geçilecek
- ‘Benim Evim Benim Aracım’ projesi ile gençlerin kolayca ev ve araç sahibi olması sağlanacak
- Gençlerin barınma sorununa son verilecek
- Yurtların kapasitesi ve niteliği artırılacak
- KYK yurtlarındaki giriş çıkış saatleri kaldırılacak
- Yurda yerleşemeyenlere kira yardımı yapılacak
- Her gencin en az iki mesleği olması sağlanacak
- Meslek lisesi atılımı başlatılacak
- Tarım liseleri açılacak
-  Kamuda işe alımlarda mülakat kaldırılacak
- Her gence iş imkanı sağlanacak
- Yeni nesil iş modelleri hayata geçirilecek
- Olimpiyat Oyunları ve Dünya Kupası diplomasisi başlatılacak.