İSTANBUL - Türkiye'de yerel seçimlerin heyecanı yaşanırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) görev alan CHP'li Mahir Polat, ‘AKP'nin kalesi’ olarak bilinen Fatih'te seçim yarışına katıldı. 2019'da seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ardından İBB Kültür Varlıkları Başkanı olarak atanmasıyla tanınan Polat, Fatih'te rekabetçi bir mücadele veriyor.

İlçede 2019 seçimlerinde seçmen, AKP’nin adayını yüzde 53,03, CHP’nin adayını yüzde 36,08 HDP’nin adayını ise yüzde 2,17 oranında desteklemişti. Ancak bu dönem Fatih’teki dengeler önceki seçimden farklı. DEM Parti’nin aday çıkarmadığı ilçede AKP’nin kaderini ise Yeniden Refah Partisi’nin etki edebileceği düşünülüyor.

mahir-polat.jpg

Fatih’te ‘AKP’nin kalesi’ algısının tersine döndüğünü ifade eden Polat’ın, iddialı ve kendine güvenen bir duruş sergilediğini söylemek mümkün. Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Polat, Fatih'in 30 yıllık kötü yönetim sonucu değer kaybettiğini ve bu değeri tekrar kazanmak için kararlı bir şekilde çalışacaklarını belirtti. Kendi saha çalışmalarından ve halkla yaptığı temaslarla elde ettiği verilere dayanarak çözüm önerilerini anlatan Mahir Polat için sandık güvenliği de önemli bir konu. 791 sandığı olan ilçede, seçim günü sandık gönüllülerinin de desteğini istedi.

İşte Polat’a sorduğumuz sorular ve verdiği yanıtlar şöyle:

YARGILARI AŞAN UMUTLARI BESLEYEN BİR SÜREÇ OLDU’

Saha çalışmalarınızdan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Fatih’te 110 günün üzerinde çalışma yaptık Fatih’te. Zaten uzun zamandır bu semtte yaşayan, buraya hizmet eden, 26 yıldır hem eğitim ve iş hayatını hem de gündelik yaşamını Fatih’te sürdüren biriyim. Çok güzel bir dönem geçti, insanların ilgisi de çok güzeldi. Ufak tefek gerilimlerin dışında genel olarak insanlar sahiplendi. Reaksiyonlar oldukça iyiydi. İnsanların hem liyakat açısından hem de fikirsel olarak yerel yönetim konusuna hakim, onların sorunlarını bilen onlardan önce gidip onlara anlatan bir adayla karşılaşması seçmeni hem mutlu ediyor hem de umudunu artırıyordu. Son kulvarda Fatih ölçeğinde insanların genel algılarını aşan iyi belirlenmiş özel bir dönem geçtim. Artık sonuca doğru son kalan ziyaretlerimizi, işlerimizi, genel günlük vatandaşlarla temaslarımızı sürdürüyoruz.

mahir-polat2.jpg

Gayet güzel çok iyi bir dönem geçti. Çok enerjisi yüksek, heyecanı, yüksek umut veren bir dönem oldu. Fatih'e ilişkin yanlış algıların tamamını da dermemize yardımcı oldu. Biz de o yargı yoktu. Toplumun bu yargıları aşan insanların birlikte ve beraber düşünme umutlarını besleyen güzel bir süreç oldu.

Fatih’in temel sorunları neler? Çözümü için ne gibi projeleriniz var?

Fatih genelinde yüzde 80’i bulan cadde üstü parklanma sorununu, Fatih’e yapacağımız katlı otoparklar, İSPARK’ın gece kullanımının artırılması ve ücretlendirme politikalarıyla çözeceğiz.

Fatih’e sekiz bin 500 araç kapasiteli dokuz yeni otopark yapacağız. İBB ile toplam iki bin 500 araç kapasiteli üç büyük otopark ve Fatih’e kazandıracağımız toplam altı bin araç kapasiteli altı yeni nesil otoparkı da hayata geçireceğiz. Katlı otoparklarla hem alandan tasarruf edeceğiz hem de düzenli parklanmayı sağlayacağız. Otoparklar çay bahçesi, kütüphane, kadın spor alanlarıyla aynı zamanda birer sosyal yaşam merkezi olacak.

Mercan Otoparkı açıldı, Aksaray İSKİ Kat Otoparkı ve Gedikpaşa Otoparkı kısa sürede tamamlanıyor. Hırka-i Şerif, Karagümrük, Şehremini, Haseki, Nişanca mahalleleri ve Yenikapı’da da katlı otopark yapacağız.

mahir-polat3.jpg

‘VATANDAŞ İLE MÜTEAHHİT ARASINDA GARANTÖR OLACAĞIZ’

Fatih’te kentsel dönüşümün en önemli ayağı Konut A.Ş ve Fatih Yapı Merkezi olacak. Fatih'in beklediği kentsel dönüşüm için tüm vatandaşlarımızın güven duyacağı bir iştirak şirketi olarak Konut A.Ş’yi kuracağız. KİPTAŞ'ın deneyimlerinden yararlanarak hem dönüşüm projeleri yapacağız hem de vatandaşla müteahhit arasında garantör olacağız.

Fatih Yapı Merkezi ile Fatih’te tüm yapıların Koruma Kurulu onaylarını biz alacağız, ruhsatlarını biz düzenleyeceğiz. Fatih’te hiçbir ücret almaksızın dönüşümün önündeki bütün engelleri ortadan kaldıracağız.

Tarihi alan Fatih’te vatandaşa yük olan proje maliyetlerinin dönüşüme engel olduğunu biliyoruz. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme projelerini ücretsiz bir şekilde biz yapacağız. Belediyenin yatırım bütçesinin yarısını kentsel dönüşüme ayıracağız.

SOSYAL YARDIM PROJELERİ

Emekliye Pazar desteği projemizle, mutfak masraflarını karşılamakta zorlanan Fatihli emekli kadınlara ayda bin TL destek vereceğiz.

Kent lokantalarının sayısını beşe çıkaracağız burada kadınlar üretimde olacak. İhtiyaç sahiplerine gereksinim duydukları gıdalara uygun fiyatla ulaşabilmeleri için iki Halk Market açacağız.

Fatihlilerin iş arama sürecindeki hazırlıkları için her türlü masrafı biz karşılayacağız. İş arama sürecinde olan Fatihlilere beş bin TL nakdi destek sağlayacağız. Yüksek kira ve faturalara destek olmak için ihtiyaç duyan hanelere kış aylarında üç bin TL sosyal destek sağlayacağız.

Bakıma muhtaç, yaşlı, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin çamaşırlarını ücretsiz yıkayacağız. Ütüleme ve kuru temizleme hizmeti sağlayacağız. 60 yaş üstü engelli, yatağa bağımlı, ihtiyaç sahibi Fatihli erkeklere evlerinde ücretsiz berber hizmeti vereceğiz.

mahir.jpg

KENTSEL İYİLEŞTİRME PROJELERİ

Mekansal tasarımlarımız, dönüşüm ve iyileştirmelerimizle Fatih’e hak ettiği değeri kazandıracağız. Tarihi Süleymaniye Mahallesini canlandıracak, tüm ruhunu kaybeden Çukurpazar ve Malta Çarşısında dönüşüm başlatacağız.

Ayakapı Han, Balkapanı Han, Şeker Han gibi perişan durumda olan, atıl bırakılan çok önemli kültür miraslarımızı restore ederek yeni yaşam ve istihdam alanları olarak Fatih’e kazandıracağız. Prestij Caddelerimiz, kent ve semt meydanlarımız yenilecek.

8.500 araç kapasiteli 9 yeni otopark ile park sorununa çözüm olacağız.

Otobüsün ulaşamadığı mahallelerimiz için 3 rota üzerinde çalışacak yeni bir mikrobüs toplu taşıma sistemini başlatacağız.

Bu ring hatlarıyla Fatihliler ilçe içindeki belediye hizmetlerine, pazarlara, yeşil alanlara, sosyal ve kültürel merkezlere ulaşabilecek.

Turizm bölgesinde elektrikli araçlarla çağdaş turizm taşımacılığı sistemi kuracağız. Yerli ve yabancı turistler için farklı noktalardan elektrikli ring araçlarıyla seferler düzenleyeceğiz.

İstanbul genelinde binlerce tarihi eseri onardığımız, kurtardığımız İBB Mirası Fatih’e taşıyacağız ve Fatih Belediyesi’nin yetki alanındaki miraslarımızı da kurtaracağız.

Okul oyun sokakları, anne çocuk yaşam parkları ve Fatih’in yeşil sokakları projelerimizle yeşil alanları artıracak, yaşam alanları genişleteceğiz.

‘FATİH, TOPLUMUN İLGİ GÖSTERDİĞİ BİR İLÇE’

Fatih’te kaç tane sandık var? Sandık güvenliği nasıl sağlayacaksınız?

Fatih’te 55 okul 791 sandık var. Sandıklar bu defa çok gönüllü ve parti teşkilatı ağıyla beraber teşekkül etmiş olduk. İnsanların çalışma boyunca gösterdikleri öz veri sahiplenmeyi bu defa sandıkta görüyoruz. Seçim günü iki bine yakın sandık görevlimiz olacak. Gönüllü arkadaşlarımız çok gayret ettiler. Şimdi onu sonucunu alacağız. Sayımın sonuçları aynı anda iki sistemde birden kaydedeceğiz. İBB başkanlığımızın seçimleri bizim için çok önemli. Hem İBB hem de ilçe belediyesi ve meclis üyeliği kayıtları bunları alacağız. Hızlı ve hata yer bırakmayacak şekilde ikili kayıt sistemiyle yapacağız. Onun dışında da sabahın ilk saatlerinden itibaren sandık başındaki görevimizde centilmen bir şekilde bulunacağız. Sadece kendimizin değil rakiplerimizin de hakkaniyetli yarışabilmeleri için sandıkla doğru bir müşahitlik görevi yapacağız.

Şu ana kadar orada bir eksiğimiz büyük oranda yok. Fakat Fatih toplumun çok ilgi gösterdiği bir ilçe. O gün de tekrar gönüllülük esasıyla gelecek çok fazla sayıda dostumuzun olacağını biliyoruz. Gelmelerinden de mutlu olurum. Fatih’ten ilgilerini esirgememeleri için ricacı oluyoruz. Fatih’e yakışır seviyede sahip çıkılmış bir seçim günü geçirmek istiyoruz.

‘ALGI TERSİNE DÖNDÜ’

Fatih uzun zamandır AKP tarafından yönetiliyor. Seçmenin bu dönemki oy eğilimine dair fikir sahibi olabilmek için bir anket yaptırdınız mı? Sonuçlar neyi işaret ediyor?

Bizim yaptırdığımız anketler ve İBB’nin farklı alanlar için yaptırdığı ve bazen rakiplerin yaptığı anketlere yakından takip ediyoruz, biliyoruz. Kendi anketlerimiz var. Biz şu anda sahada iki aday başa baş sonuca doğru gidiyoruz. Fatih seçimleri çekişmeli geçecek.

Sonuçta biz ipi göğüsleyeceğiz. Bu haftanın güncel verisi yok elimizde ama Fatih’in çoktan dengeleri ve alışıldık kodları bozuldu. Rekabetin olmadığı bir ilçe algısı tersine döndü. Önemli hatırı sayılır, kararsızların tercihlerinin lehimize döneceğini düşünüyoruz ve kazanacağımızı düşünüyoruz.

‘30 YILLIK KÖTÜ YÖNETİMLE FATİH’TE DEĞER KAYBI OLDU’

Fatih 570 yıldır medeniyetimizin merkezi konumunda. Ama ne yazık ki 30 yıldır kötü yönetim, vizyonsuz üretimler sonucu Fatih’in değer kaybı da 27’nci sıraya geriledi, yaşanması tercih edilmeyen ve insanların göçtüğü bir ilçe haline geldi. Göçmenlerin yoğun olarak plansız sistemsiz bir şekilde kullanımına açıldı. Bunların sonucunda Fatih’te yaşayanlar buranın yaşanılabilir bir yer olma özleminde. Bütün Türkiye Fatih'e bunun yakışmadığını, Fatih gibi adıyla bile bizim için çok değerli olan bir yerde daha özenli mümkünse yıldız bir alan haline gelmesini istedikleri bir dönem geçiyoruz.

‘FATİH’İ BÜTÜN DEĞERLERİYLE AYAĞA KALDIRACAĞIZ’

İBB’de buna benzer, çöküntü alanlarının dönüşümü konusunda 64 proje yapmış, yüzlerce alanı dönüştürmüş, sadece eski eser bir sosyal hizmetlerden imara, Kültür Daire Başkanlığı’na kadar bir dizi alanımı yönetmiş birisi olarak Fatih'in hakikaten elimizdeki en değerli alan. Kamuoyu da bunu biliyor ama bu değerde ve kalitede bu yaşanılan durumda, turistleri köşe bucak kenar mahalleye, sokağa sokamayacak kadar kendimizi bir özgüvenle gösterebileceğiniz kadar tahrip olmuş durumda. Biz Fatih'e bütün değerleriyle ayağa kaldıracak, bütün değerlerine sahip çıkacak her şeyden önce artık tek bir nüfusun bile buradan gitmemesini burada yaşamaya devam etmesini sağlayacak bir yönetim sergileyeceğiz.