Isparta'nın Yalvaç ilçesinde müftülük yapan Ömer Can, bir uygulamada “Reis; yüz yıllık Lozan dayatma zulmünü ve ekonomi esaretini yıkarak, milli kalkınma ve şaha kalkma bayrağını cihana ilan edişinin sembolünü gösterdi. Anlamak istemeyenler Onuncu Yıl Marşı ile tagutlarına (tapınılan varlık, put) tapınarak avunuyor” mesajını paylaştı. Cumhuriyet’in ulaştığı Can, mesajı inkâr etti. 

‘TAPINARAK AVUNUYORLAR’

Can, Whatsapp uygulamasındaki “durum” sekmesinde, “TOGG açılış töreninin hatırlattığı” notuyla bir mesaj paylaştı. Söz konusu mesajda, “Fatih Sultan Mehmet Han, gemileri karadan yürütüp, çağ açıp, kapattı. Reis; yüz yıllık Lozan dayatma zulmünü ve ekonomi esaretini yıkarak, milli kalkınma ve şaha kalkma bayrağını cihana ilan edişinin sembolünü gösterdi. Anlayanlar gözyaşı ile şehadet getirerek, Allah’a yaklaşıyor. Anlamak istemeyenler, Onuncu Yıl Marşı ile tagutlarına (tapınılan varlık, put) tapınarak, avunuyor” ifadeleri yer aldı.

Cumhuriyet’in mesaja ilişkin ulaştığı Can, “Ben öyle bir şey paylaşmadım” diyerek mesajı inkâr etti.

ERBAŞ DA FARKLI DEĞİL!

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2017'nin eylül ayında atanan Ali Erbaş, yıllardır milli bayramlara ilişkin hiçbir törene katılmıyor. 18 Eylül 2017’de görevi devralan Erbaş, aynı yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle Anıtkabir’deki törenlerde yer almadı. 

2018 ve 2019’daki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen törenlere de katılmadı.

2020’de Covid-19 salgını nedeniyle ulusal bayram kutlamaları ve anmalar kısıtlansa da Anıtkabir’de kısıtlı katımla törenlerin düzenlemesine devam edildi ancak Erbaş bu törenlerde bulunmadı. Erbaş, aynı şekilde 2021’de de ulusal gün ve bayramlar kapsamındaki törenlere katılmadı, Anıtkabir ziyareti yapmadı. Aynı durum 2022’de de devam etti.