Niğde Bor ilçesinde Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin herhangi bir olumsuzluğa yol açıp açmadığının tespiti için ekipler çalışma başlattı.

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) merkez üssünü Niğde’nin Bor ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 13.27’de oldu.

Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, ilçenin yanı sıra Niğde kent merkezi ile Adana ve Konya'da da hissedildi. Deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünün 5.2 olduğunu ve 5 kilometre derinlikte meydana geldiğini belirtti.

AFAD BAŞKANI SEZER: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Depremin ardından Twitter'dan bir paylaşım yapan AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Niğde ilimizin Bor ilçesinde saat 13.27'de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki #deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN UYARI

Habertürk canlı yayınına katılan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise şöyle konuştu:

"Çok şükür şu ana kadar ulaşmış bir olumsuzluk yok. Tam da depremzede çocuklarımızla bir aradaydık. Onların psikolojilerini dağıtmak isterken yakalandık. Çok şükür bir olumsuzluk yok şu an. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde Niğde'de az ve orta hasar alan binalar olmuştu. Bunları mühürledik ama yine de vatandaşlarımızın bugün bu binalardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz."

ORHAN TATAR'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. 

Tatar, Niğde Bor depremi için, "Bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz. 2020 yılında Obruk beldesindeki depremle aynı bölgeye düşüyor" dedi. 

 

Tatar şöyle konuştu:

"Bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz. 2020 yılında Obruk beldesindeki depremle aynı bölgeye düşüyor. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin sonrasında şu ana kadar toplam 9470 artçı sarsıntı kaydedildi. Dün yaşadığımız 4.7'lik deprem, bugünkü Niğde Bor depremi bize şu gerçeği hatırlatıyor. Hasarlı binalardan uzak durmanın büyük önemi var. Yıkıma neden olabilir. Hasarlı binalardan eşya alınmamalı."

'DEPREM, TUZ GÖLÜ FAYININ KONYA’YA SIÇRAMA YAPAN KOLUNDA OLDU'

Niğde’nin Bor ilçesinde, Richter ölçeğine göre, 5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili çalışmalar yürüten, Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, yeni bulgulara ulaşıldığını açıkladı. 

Prof. Dr. Eren, “Bugünkü deprem Tuz Gölü fayının Ereğli-Konya içlerine doğru sıçrama yapan doğrultu atımlı bir fay kolunun üzerinde olmuştur. Dün aynı bölgede gelişen 4.2 büyüklüğündeki deprem çözümleri normal fay verirken, bugünkü 5.3 büyüklüğündeki depremin EMSC tarafından verilen çeşitli deprem araştırma merkezlerinin odak mekanizması çözümleri depremin doğrultu atımlı bir fay üzerinde geliştiğini gösteriyor” dedi.

NİĞDE VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Niğde Valiliği'nden, Bor merkezli 5.3 bü yüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, saat 13.27'de merkez üssü Bor ilçesi olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Meydana gelen depremin ardından ekiplerimiz alan tarama faaliyetlerini devam ettirmekte olup ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, kent merkezinde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşların sokağa çıkıp boş alanlarda beklediği görüldü.

BAZI KÖYLERDE HASARA NEDEN OLDU

Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremde Konya'nın Ereğli ilçesinin kırsal Kutören Mahallesi'ndeki bazı evlerde hasar oluştu, bazı evlerin de eklentileri yıkıldı. 

 

Belkaya Mahallesi'nin camisinde de çatlaklar oluştu.