1917 Rus devrimi'nin önde gelen isimlerinden olan Lev Troçki'nin Büyükada'daki evi restore edilip ülke,dünya turizmine kazandırılacak. "Rus Devrim Tarihi" adlı kitabının yazıldığı eve dünyanın her yerinden ziyaretçilerin gelmesi planlanıyor.

 

Konuyla ilgili olarak OnurAkayMedya'dan Mustafa Barış Durak ile görüşen Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül , hızlı bir şekilde restorasyonun yapılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

 Gül " Troçki'nin evinin sahibi ile yakın zamanda görüştük. Ev restorasyona hazır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında bu değerli yapıyı halkımıza ve dünya turizmine sunmaya hazırlanıyoruz. Adamızın en değerli yapıtlarından biri olan Troçki'in Evi Ada turizmine büyük katkı sağlayacak" dedi.  

Troçki'nin Evinin yanı sıra , Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun restorasyon çalışmalarının devam ettirilerek, tamamlanıp Cumhuriyetin 100. yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

 

Troçki kimdir ? 

 

1917 Rus devrimi'nin önde gelen isimlerindendi. Sovyetler Birliği'nin kurulmasında, ihtilâl sonrası iç isyanların bastırılmasında önemli rol oynadı. Kızıl Ordu`nun kurucusu oldu. Lenin'in ardından Sovyetlerin ikinci adamı oldu. Lenin'in ölümünden sonra Stalin ile giriştiği iktidar mücadelesini kaybetti ve sürgüne gönderildi.

 

 

Leon Troçki Rusya’dan sürülmesinin ardından, otobiyografisini ve "Rus Devrim Tarihi" adlı kitabını yazdığı Büyükada’da, 1929-33 yılları arasında yaşamıştır.

 

Troçki Büyükada’yı 17 Haziran 1933 tarihinde terketti ve bir daha da buraya geri dönmedi. Adadaki tecriti dışında, Troçki buradaki sürgün günlerinden keyif alıyormuş gibi görünüyordu. Bunun kanıtı olarak, adadan ayrıldığı gün not defterine yazdığı şu cümleler gösterilebilir: "Dört buçuk sene oldu. Ayaklarımın Büyükada’ya iyice kök saldığına dair garip bir his var içimde."

Haber: Barış Durak