Meclis’te yeni bir “İmralı süreci” komisyonu kurulması aşamasına geçilmesi, AKP içinde tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre, özellikle milliyetçi kökenli bazı AKP’li kurmaylar, bu girişimin seçime doğru gidilirken ciddi riskler barındırdığı görüşünde. 2015 yılında yaşanan “çözüm süreci travmasının” hâlâ hafızalarda canlı olduğu ifade ediliyor.
Bazı AKP’liler, “Bu süreç milliyetçi seçmeni ürkütür, MHP ile ittifakı zedeler” uyarısını yüksek sesle dile getiriyor. Öte yandan partinin Doğu ve Güneydoğu’daki milletvekillerinden bazıları, bu adımın bölge halkında olumlu karşılık bulabileceğini ve oy artışına yol açabileceğini savunuyor. Ancak parti yönetiminin büyük bölümü, “Süreç MHP ile kriz yaratabilir, seçmen tabanında küskünlük yaratır” görüşünü taşıyor.
Kulislerde, seçim atmosferine girildiği bu dönemde partinin “yumuşama ve diyalog” görüntüsüne ihtiyaç duyduğu ancak bunun İmralı üzerinden yürütülmesinin riskli olacağı belirtiliyor. Parti yöneticilerinden biri, “Kürt seçmene mesaj vermek için başka yollar bulunabilir. İmralı gündemi bizi çok yıpratır” ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede, Meclis’te komisyon kurulması tartışmasının AKP içinde derin görüş ayrılıklarına neden olduğu ve sürecin parti içi dengeleri zorlayabileceği değerlendiriliyor.
