Türkiye’de ilk metamfetamin 2009 yılında görüldü. Yakalanan uyuşturucu miktarı ise her yıl katlanarak arttı. 2021’de metamfetamin kaynaklı ölümlerin oranı yüzde 16.1 oldu.

Uyuşturucu sorunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara yönelik suçlamalarıyla tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin 2022 için hazırladığı Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda Türkiye ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Son yıllarda, menşeinin Afganistan olduğu düşünülen rekor miktarlarda metamfetamin ele geçirilmiştir. Örneğin 2019’da 1 ton metamfetamin ele geçirilmişken 2020’de ele geçirilen miktarın 4 ton olduğu bildirilmiştir.”

Bursa'da düzenlenen uyuşturucu operasyonu sonrası canlı yayında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa’da son 1.5 ayda ikinci kez Kökünü Kurutma Operasyonu yaptıklarını belirterek, “Bin defa gelmemiz gerekirse geleceğiz. Haftada ortalama beş bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz.” dedi.

TÜRKİYE BARONLARIN UĞRAK NOKTASI OLDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo ile Türkiye'nin uyuşturucuyla imtihanına yönelik bir video yayımladı.

"Türkiye’de bir metamfetamin salgını var. Saray'ın düzeni bu salgını besliyor" ifadelerine yer veren Kılıçdaroğlu, iktidarı uyuşturucu baronlarının Türkiye'de konuşlanmasına, ülkenin olay mahalline dönmesine ve uyuşturucunun ana merkezlerinden biri olması nedeniyle eleştirdi.

İstanbul Valiliği ise bir açıklama yaparak, kentte bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla yürütülen 42 bin 442 operasyonda 61 bin 612 şüphelinin yakalandığını, 6 bin 103 kişinin de tutuklandığını bildirdi.

"İKTİDAR VE MUHALEFET, BUNU SİYASİ BİR RANT OLARAK GÖRMEMELİ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün Bursa'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunun ardından yaptığı basın açıklamasında, “Haftada 5 bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz” açıklamasında bulundu. 

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, son dönemde Türkiye'de hız kazanan uyuşturucu üretimi ile ilgili Cumhuriyet'e açıklamalarda bulundu. 

Tantan, metanfetaminin talep yoğunluğundan dolayı artık evlerde üretildiğini ve uyuşturucu piyasasının gitgide yayıldığına dikkat çekti. 

Uyuşturucuya karşı verilen mücadelenin topyekûn sürdürülmesi gerektiğini anlatan Tantan, “Bu mücadelede ülkeler birlikte hareket etmeli. Kendi ülkeniz için, istihbarat ve kolluk güçleriniz görevlidir. Aynı zamanda halk da görevlidir. Halk bilinçlenmeli ve bilinçlendirilmeli” dedi. 

Tantan, uyuşturucu kartellerine karşı mücadelenin büyüklüğünün, ülkelerin birlikte hareketlerine bağlı olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin geçmişte başarılı operasyonlara imza attığını söyleyen Tantan, “İktidar ve muhalefet, bunu siyasi bir rant olarak görmemeli, ülkenin neslinin geleceği açısında birlikte mücadele etmeli” ifadelerini kullandı.