Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel'in Kızılay'ın deprem çadırları ile gıda satışını ortaya çıkarmasının ardından başlayan tartışmalar devam ederken, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

 

"AKIL DEVRE DIŞI KALMIŞ"

Cumhur İttifakı ortaklarından olan Mustafa Destici, dün katıldığı Habertürk yayınında şu ifadeleri kullandı:

"Kızılay'dan, yöneticilerinden beklenen nedir? Bu deprem olduktan sonra, depolarında kaç tane çadır varsa tamamını bir saniye bile bekletmeden bölgeye sevk etmeleri gerekirdi. Daha sonra imal ettikleri hepsini de hiçbir yere satmadan direkt bölgeye ücretsiz olarak göndermeleri gerekirdi. Burada akıl devre dışı kalmış, çok açık ve net söyleyeyim.

"SORUMLULARIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMESİ GEREKİR"

Kızılay Başkanı Kerem Kınık ile yönetim kurulunun istifa etmesi gerektiğini ifade eden Destici, şöyle devam etti:

"Sorumluluk sahibi olanların gereğini yerine getirmesi gerekir. Herkes biliyor gereğinin ne olduğunu. Mutlaka, sorumluluklarının gereği neyse, görevini daha ehil, daha güzel şekilde yapabilecek kadrolara bırakmaları gerekir. Çünkü aynı zamanda burada bir vebal vardır. 'Çadırı sattığımız dernek de zaten çadırı götürüp depremzedelere kuruyor' gibi bir savunma olmaz. Burada önemli olan Kızılay'ın ne yaptığıdır, vatandaş ona bakıyor, sonrasının bir anlamı yok. Gıda için de aynısı, elinde ne varsa tamamını deprem bölgesine sevk etmesi gerekir. Neticede bir hayır kurumu, bağışlarla yürüyor. Ben şirket kurmasını da doğru bulmuyorum, birileri doğru bulabilir. Geçmiş dönemlerde de kurulan şirketleri var. Kızılay ve benzeri kurumların şirket kurmalarını da doğru bulmuyorum. İşte kurdukları zaman bu tür tartışmaların içinde kalırlar."

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel depremin üçüncü günü AHBAP Derneği ve Türk Eczacılar Birliği'ne parayla çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay'ın 2019 ve 2020 yıllarında ikinci el eşyaları da sattığını da duyurmuştu

Türkiye'yi sarsan haberlerin ardından Cumhur İttifakı ortakları AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kızılay'ı değil skandalları haberleştiren Ağırel'e tepki göstermişti.

Ayrıca CHP'nin Kızılay’ın skandallarına ilişkin araştırma önergesi, 28 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedilmişti.