Mehmet TANLI / Berlin

SPD’nin Genel Merkezi Willy Brandt Haus’da gerçekleştirilen Yurt Dışı Türkler Çalıştayına konuşmacı davetliler arasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Gençlik Kolları Başkanı Gençosman Killik, CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın ile İstanbul Milletvekilleri Yüksel Mansur Kılınç ve Doç. Dr. Yunus Emre dikkat çekti.

Çalıştaya Altılı Masa'dan İyi Parti ve Saadet Partisi'nin yanında birçok sivil toplum temsilcisi ile Halk ozanı Şah Turna ve eşi Ozan Şiyar Ağdaşan da katıldı.

Öte yandan etkinlikte Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Murat Erdoğan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, eski Federal Milletvekili Av. Memet Kılıç ve gazeteci Oktan Erdikmen birer sunum yaptılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat, geçmişten günümüze Türkiye'deki mevcut hükümetler tarafından yurt dışındaki Türklere yönelik verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da şöyle konuştu: 

 ''Çok verimli bir çalışma oldu. Bu Çalıştayda konuşulanların hepsi raporlanacak. Buradan temennileri ve dilekleri aldık. Berlin gibi Avrupa'daki diğer Birliklerimizin de proje odaklı çalışmalar yapmaları en büyük dileğimizdir. Berlin bu çalışmada Pilot bölge oldu. Biz yarının Türkiye'sini inşa etmeyi hedefliyoruz. Buradaki insanların yaşadıkları tüm problemlerin çoğunun kaynağında Türkiye'deki işlerin iyi gitmemesi yatmaktadır. Uluslararası ilişkilerde güç ve kapasitesi olmayan bir ülkenin yurt dışında yaşayan insanları her zaman zorluklar yaşayacaktır. Sorunlarınızın çözümünde geldiğiniz ülke hükümeti güçsüzse konumunuz, itibarınız ve değeriniz de o denli aşağılarda olmaktadır. Ankara'daki zihniyet yurt dışında yaşayan insanının derdini çözmekten çok uzaktadır'' dedi.

Sorunların temelinde tek adam rejimi var

Tezcan açıklamasının devamında; "Çok yakın olduğumuz CHP-Millet ittifakının iktidarında farklılıkların normal karşılandığı ortak yaşamı inşa edip, ortak bir dil bulacağız. Kültürel çok çeşitlilik zenginliktir. Bu süreçte herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Bizleri ayrıştırmaya çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. Yarının Türkiye'sinde ben merkezci bir Türkiye olmayacak. CHP iktidarında Yurt Dışı Türkler ve Uyum Bakanlığı kuracağız. Dış Temsilciliklerimizde o ülkede yaşayan, oranın kültürünü tanıyan, dilini konuşan eğitimli vatandaşlarımıza da kadro vereceğiz. Tüm sorunları çözme kapasitesine sahibiz. Bu kez başaracağız. Başarının kıyısındayız ve iktidara çok yakınız. Vatandaşlarımızın bize en çok ihtiyacı olduğu andayız. Çöken kurumsal yapıyı yeniden inşa edeceğiz. Vatandaşlara dokunacağız, seçimlere katılımı artıracağız. Sandıktaki oyları koruyacağız. Yarın bugünden daha iyi olacak. Bundan, 60 farklı ülkede yaşayan ve sayıları 7 milyonu bulan insanlarımızda yararlanacaklar. Yarının Türkiye'si bugünden itibaren hayırlı olsun '' diyerek Berlin'de adeta umut dağıttı.

Sizin İçin Seçtiklerimiz