HABER: Cevat Baran ÇAYDAŞ 

KONYA’nın Bozkır ilçesindeki Bozkır Belediyesine ait hayvan barınağının avlusundaki kafeste yaşayan yüzlerce köpeğin kötü koşullarda yaşadığını öğrenen Şefkat-Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan, dün gündüz saatlerinde olay yerine giderek köpeklerin durumunu kamereya çektirip, sosyal medya hesabından paylaştı.

Köpeklerin barınma koşullarını saniye saniye görüntülettirerek anlatan Şefkat-Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan, olay yerine polis ekiplerinin gelmesini istedi ve barınak yetkililerine köpeklerin barınma koşullarından dolayı tepki gösterdi.

Söz konusu görüntülerde barınak yetkilisinin çelişkili açıklamaları dikkat çekerken, Şefkat-Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

BARINAK YETKİLİSİNDEN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Görüntülerdeki Şefkat -Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan, Bozkır Belediyesine ait hayvan barınağını mezbahaneye benzeterek, “Bakın burası Konya Bozkır Belediye Mezbahasının arkasında bu canlar bu halde bakın! Dışkılar, pislikler siyah siyah… Bu canlar… Bakın şuradaki koku, şunların hepsi hasta” sözleriyle köpeklerin durumunu anlattı.

Olay yerine polis ekiplerini çağıran dernek başkanı Hayrettin Bulan, barınak yetkilisine “Tarım İlçe Müdürü kim? Avukata 'ihlal yok' demişsin, kardeşim sen nasıl ihlal yok dersin?” diye sordu. Barınak yetkilisi de “İhlal yok demedim beyefendi. Bu hayvanlar sabah geldi. Kısırlaştırılmayı bekliyorlar” yanıtını verdi.

Barınaktaki köpeklerin kısırlaştırılma için bekletildiklerini aktaran barınak yetkilisi, Bulan'ın bu köpekler hasta demesinin üzerine “Hasta oldukları için burada  tedaviye gitmeyi bekliyorlar” diye karşılık verdi.

Duyarlı bir vatandaşın ise barınak yetkilisine biraz önce kısırlaştırılmaları için bu köpeklerin burada olduğunu söylediğini hatırlatarak, “Biraz önce bana ‘kısırlaştırılacaklar’ dediniz. Uyuz olmuş köpek kısırlaştırılmaz” demesinin ardından itiraz eden barınak yetkilisine “Hayır, lafı döndürmeyin” karşılığını verdi.

Bulan, köpeklerin birbirlerine zarar verdiği için yaralı olduklarını belirtirken, köpeklerin pislik içinde yaşadığı için enfeksiyon kapma risklerinin de olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan söz konusu olayın görüntüleri sosyal medyada yayılmasının ardından, sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

ŞEFKAT-DER DERNEĞİ BAŞKANI TCNETHABER.COM'A KONUŞTU

Şefkat- Der Derneği'nin olayın sorumlularının cezalandırılması için yargıya başvuracakları öğrenilirken, TCNETHABER.COM'dan Cevat Baran Çaydaş, Şefkat-Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan'a ulaştı. Konuya ilişkin konuşan Bulan, “Biz olayı dün tespit ettik. Ama en az üç gündür köpeklerin durumu bu şekilde” dedi.

YARGI SÜRECİNİ BAŞLATMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİKLERİNİ DUYURDU

Şefkat-Der Derneği Başkanı Hayrettin Bulan, dün sosyal medya hesabından bir açıklamada bulundu. Şefkat-Der Derneği'nin Konya Mazlum Canlar Dayanışması ve Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile birlikte hukuki işlemleri başlatacaklarını duyuran dernek başkanı Bulan, söz konusu barınakta çekilen görüntüler ile birlikte yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Konya Bozkır Belediyesi Öĺüm Kafeslerı 16 Eylül 2022 . Bozkır'dan bir can dostu amcamız telefon açtıydı. Şefkat-Der Derneğimize çok üzgün ağlamaklı,  'Allahınızı severseniz, insanın vicdanı sızlar. Bozkırın dışında Bozkır Belediyesi  Mezbahanesi avlusunda 30, 40, 50  Köpeği demir parmaklıkların içine kapatmışlar. Su yok, ekmek yok, aş yok. Sabahtan aksama kadar sıcağın altında kafeste....Köpekler arasında ölüler var, kan revan içinde olanlar var.  Birbirini parcalamış, aç susuz. Ben de komşuyum ağlama feryat  seslerine dayanamadım. Yürek parçalanır...." vb. demesi uzerine Şefkat-Der olarak ve Konya Mazlum Canlar Dayanışması olarak harekete geçtik. Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ayşegül Başkocak Çiftci Hanımı da aradık. Bir de Konya'da Belediyelerin halkın her zalimliğinde herkesten önce koşan Zeynep Bayrakçı Hanımı da aradım. Zeynep Hanım bizden once verdi acı haberi, ulaştırdı biz yoldayken. Kim bilir kaç gündür kaç can hem toplanırken katledildi, hem de kaçı bu demir kafeslerde parçalandı, açlıktan susuzluktan belli degil. Kaç cenaze yok edildi belli değil. Uyuzlu hasta yavrular iç içe üst üste çürümüş iyice kokmus simsiyah çamur balçıķ olmuş dışkıların içindeydi...Su yoktu...Mamayı da Zeynep Hanım bu ölüm kafeslerine ilk geldiginde görevliler telaşla yeni koyarken görmüş. ( içimiz çok dolu. Konya'da birbiri arkasına katliam, ölüm surgunlerinin arasindan bunu da yasamak bizi çok perişan etti. ) Gelişmeleri paylaşacağız instagram Şefkat-Der ve Facebook Şefkat-Der sayfalarımızdan. Buradan da metni güncelleyeceğiz inşallah."