Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla düzenlenen Saray resepsiyonuna MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katılmaması, Ankara kulislerinde “mesajlı bir tavır” olarak değerlendirildi. Cumhur İttifakı içinde açılım süreci, atamalar ve “Erdoğan sonrası dönem” senaryoları üzerinden sessiz bir gerilim yaşandığı konuşuluyor.
Ankara kulisleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu sonrası hareketlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Saray’daki törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılmaması, “ittifak içinde soğuk rüzgarlar mı esiyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
AKP kanadından bir üst düzey yönetici, iki parti arasındaki durumu şöyle değerlendirdi:
“Bahçeli’nin resepsiyona gitmemesi bir tercih değil, bir uyarı. Uyum azaldı, güven tazelenmeli. Çözüm süreci tartışmaları, bazı atamalar ve yargı dosyaları ilişkileri zorluyor.”
MHP çevrelerinde ise tablo farklı okunuyor. Parti kaynakları, devlet içinde “MHP’nin onayı alınmadan yürüyen kararlar”dan rahatsızlık duyulduğunu belirtiyor. Özellikle açılım süreci tartışmaları ve bürokratik atamaların Bahçeli cephesinde huzursuzluk yarattığı ifade ediliyor.
‘KONTROLLÜ SOĞUMA’ VE ERDOĞAN SONRASI HESAPLAR
Başkent kulislerinde Bahçeli’nin resepsiyona katılmamasının “sessiz protesto” niteliğinde olduğu ve ittifakta “kontrollü bir soğuma dönemi”nin başladığı değerlendiriliyor.
AKP kaynakları, “Bu bir kopuş değil, taraflar nefes almak istiyor” yorumunu yaparken; MHP’ye yakın isimler, son dönemdeki bazı kararların parti tabanında moral bozukluğu yarattığını dile getiriyor.
Öte yandan AKP içinde **“Erdoğan sonrası dönem”**e ilişkin senaryoların yüksek sesle konuşulmaya başlandığı belirtiliyor. Parti kulislerinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Bilal Erdoğan etrafında iki farklı eğilimin oluştuğu konuşuluyor. MHP cephesi ise Bilal Erdoğan’a mesafeli duruyor.
Bir MHP’li kaynağın ifadesiyle:
“Cumhur İttifakı bir liderler ittifakıydı. Erdoğan sonrası dönemde o bağ ortadan kalkarsa, ittifakın devamı zor.”
MİLLİYETÇİ KANATTA SIKIŞMA VE YENİ DENGELER
İYİ Parti’nin milliyetçi söylemini güçlendirmesi, MHP üzerinde yeni bir baskı oluşturmuş durumda. Bazı siyasi gözlemciler, “İYİ Parti’nin tabanı yeniden milliyetçi eksene çekmesi, MHP’nin alanını daraltıyor. Bahçeli bu nedenle ittifak içinde daha temkinli ama daha gergin bir çizgide” değerlendirmesini yapıyor.
Kulislerdeki genel hava ise “küçük sarsıntıların büyük fırtınalara dönüşebileceği” yönünde. Bir AKP’li milletvekili, “Yerel seçimlerden sonra başlayan bu soğukluk kalıcı hale gelebilir” derken, MHP’ye yakın bir kaynak daha açık konuştu:
“Bahçeli, devletin dengesiyle oynamaz ama yanlış gidişatı da sineye çekmez. Külliye’ye gitmemesi bir işaret fişeğiydi. Bu mesaj alınmazsa, bir sonraki adım daha sert olur.”
GÖZLER BAHÇELİ’DE
Tüm bu gelişmelerin ardından gözler bugün yapılacak MHP Grup Toplantısı’na çevrildi. MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün Gazetesi, Bahçeli’nin TBMM’de önemli mesajlar vereceğini duyurdu.
Ankara kulislerinde ise genel kanı net:
“Cumhur İttifakı hâlâ ayakta ama artık eski reflekslerle yürümüyor. Sessiz bir yeniden yapılanma dönemi başladı.”
