ANKARA - Ankara Gezi Davası'nın karar duruşması bugün Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ankara’daki 26 sanıklı Gezi Davası’nda, daha önce ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlaması karşısında; 25 sanığın beraat ettirilmesi yönünde görüş bildiren savcı, iki yıl sonra mütalaasını değiştirerek sanıklara bu suçlama ile de ceza verilmesini talep etmişti.

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, B.D. Dalyan hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” iddiasından 7 yıl 6 ay hapis cezası verirken, diğer sanıklar hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “terör örgütünün propagandasını yapma” suçundan ayrı ayrı beraat kararı verdi.

 

Mahkeme ayrıca bazı sanıklar hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 10 ay ile 1 yıl 20 ay arasında ceza verdi.

NE OLMUŞTU?

Ankara’daki Gezi eylemlerine ilişkin 26 sanık hakkında açılan dava 2016 yılından beri sürüyordu.

Savcı, 26 Mart 2020 tarihinde verdiği esas hakkındaki mütalaasında 25 sanık hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan beraat kararı verilmesini talep etmişti. Savcı ayrıca “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “terör örgütünün propagandasını yapma”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” ve “mala zarar verme” suçlarından cezalandırılması yönünde görüş bildirmişti. Savcı, bir sanık hakkında ise tüm suçlardan ceza verilmesini talep etmişti.

Mahkeme savcısı,22 Nisan 2022 tarihinde davaya sunduğu ek mütalaada beraat görüşünü değiştirmişti. 3 Mayıs’ta sunulan yeni mütalaada, sanıklar hakkında tüm suçlardan ceza verilmesi talep edilmişti.