Yeni seçim yasası sonrası sekiz seçenek belirleyen 6’lı masanın son liderler zirvesinde “milletvekili aday listeleri” de konuşuldu. Masada iki ya da üç partiyle seçime girme olasılığı gündeme geldi. 

 

Cumhuriyet, 17 Nisan 2022’de, 6’lı masanın simülasyon çalışmalarını “İşte Millet’in sekiz seçeneği” manşetiyle gündeme getirdi. Altı parti, 2023 seçimine bu sekiz seçenekten biriyle gidecek.

İlk seçeneğe göre, altı partinin adayları CHP ve İYİ Parti’nin listelerinde yer alacak. Daha önce “kendi amblemi ve listeleriyle seçime gideceğini” açıklayan DEVA Partisi’nin “Üçüncü bir liste oluşturması” da seçenekler arasında yer alıyor. Listelere ilişkin son karar, “illerde yapılacak kamuoyu araştırmaları ve kurmayların çalışmaları” sonrası verilecek. 

(Ahmet Davutoğlu)

GELECEK’TEN 20 İSTEMİ

Her iki seçenekte de Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin göstereceği adayların diğer partilerin listelerinden seçime gireceği kaydediliyor. Kulislerde, “Gelecek Partisi’nin TBMM’de grup kurmayı arzuladığı, bu nedenle de partili ‘en az 20 ismin listelerin seçilebilecek sıralarında yer alması’ isteminde bulunduğu” belirtiliyor. 

 

(Hüseyin Baş)

SEÇİMDE BTP FORMÜLÜ

Söz konusu listelere ilişkin müzakerelerin “illerdeki kamuoyu yoklamaları sonrası hızlanacağı” kaydedilirken “6’lı masaya ‘görüşmelerde mesafe alındığı’ gerekçesiyle katılamayan BTP’nin aday ya da adaylarının İYİ Parti listelerinden seçime gireceği” dillendiriliyor.

Öte yandan “ortak aday için liderler arası görüşmelere” başlayacağını açıklayan 6’lı masanın son toplantısında bu konunun “Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından gündeme getirildiği, diğer bazı liderlerin de değerlendirmelerde bulunduğu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ise sessiz kalmayı tercih ettiği” kaydediliyor. 

(Kemal Kılıçdaroğlu)

‘KILIÇDAROĞLU’NDA ISRARLIYIZ’

6’lı masanın kurmaylarından edinilen bilgiye göre, “İYİ Parti’nin ‘kazanacak aday lazım’ noktasında durduğu ancak kamuoyunda konuşulanlar haricinde yeni bir isim sunmadığı” belirtiliyor.

Liderlerin, 26 Ocak’ta İYİ Parti’de yapılacak olan 13’üncü toplantıya “birkaç isimden oluşan listelerle gelmesi” bekleniyor. CHP kurmayları ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için ısrarlı olduklarını belirterek “Kılıçdaroğlu 6’lı masanın namusudur” değerlendirmesini yapıyor.