Geçtiğimiz 10 Aralık’ta İnsan Hakları Günü vesilesiyle bir konferans vermek üzere İsveç’teki CHP, ADD ve Türk Kadın Federasyonu’ndan davet alınca çok sevinmiştim. Sosyal demokrasinin ve insan haklarının geliştiği ve içselleştiği bu güzel ülkeye bir kez daha gitmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşayacaktım. Öyle de oldu. Bu vesile ile Stockholm’deki hemşerilerimizin iş yerlerini ve önemli sivil toplum örgütlerini ziyaret ettik. Bu arada başta Nobel ödüllerinin verildiği tarihi bina ve Nobel Müzesi olmak üzere, Stockholm’ün tarihi ve turistik yerlerini bir kez daha gezme, görme zevkini yaşadık.

Konferansta insan haklarının tarihçesini, genel insan haklarını, mevzuatımızdaki yerini ve uluslararası sözleşmelerdeki düzenlemeleri örneklerle, slaytlar eşliğinde anlatma fırsatı bulduk.  Konferansa katılımcıların ilgisinden ve sorulan sorulardan anlaşılan duyarlılıklarından çok memnun kaldım. Özellikle kadınlarımız, gelişmiş ve insan haklarının içselleştiği bir ülkede yaşamanın verdiği özgüvenle,  Türkiye’deki kadınlardan çok daha şanslı durumda olduklarının farkında ve bilincindeydiler.

Konferansın bitiminde, İsveç ADD Şubesi ve Kadın Federasyonu’nun organize ettiği  “Mustafa Kemal’in Sofya Yılları, 1913-1915” isimli belgeseli izledik. İsveç’te ilk kez gösterime giren belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Nahide Deniz’in de katıldığı ve tanıtım konuşması yaptığı belgesel ile bu konudaki bilgilerimizi tazeledik.

10 milyon nüfuslu, ekonomisi gelişmiş bir ülke olan İsveç, Uluslararası Demokrasi Endeksi’ne göre demokraside birinci sırada. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne göre, dünyada yedinci sırada olan İsveç, Avrupa Birliği üyesidir (Ülkemiz, her iki endekse göre en altlarda yer alıyor!). Barış politikası izleyen, iki yüz yıldır hiçbir savaşa katılmayan İsveç’te, tarihi binalar bu nedenle hiç tahrip olmadan günümüze kadar yaşatılmış.

Başkent Stockholm, ülke nüfusunun %20’sinden fazlasının barındığı, sanayinin %35’inin bulunduğu, toplam 2 milyon nüfusuyla, İsveç’in en büyük ve en önemli şehri. İskandinavya’nın kültür,  siyaset, medya ve ekonomi merkezi olan şehir, 14 ada üzerinde kurulu. Malaren Gölü’nün Baltık Denizi ile birleştiği bir kanala sahip Stockholm, adalar ve kanallarıyla Kuzey’in Venedik’i durumunda.

Stockholm, tarihi ve güzel yapıları, müzeleri ve eğitim merkezleriyle çok ileri bir Avrupa şehri.  Su yolları, parkları ve yeşil alanlarıyla Avrupa başkentleri arasında en temiz havaya sahip bir şehir.  Belediyeleriyle bilinen Stockholm’de, belediyecilik hizmetleri de çok ileri düzeyde. Sanayi merkezlerinin kent dışında olması da şehrin çok temiz olmasını sağlıyor. Sosyal Demokrasinin evrensel ilkeleri olan özgürlük, barış, kardeşlik ve dayanışma ilkelerinin yaşamla buluştuğu İsveç, her yönüyle örnek bir ülke olmaya devam ediyor.

İsveç’in finans merkezi de olan Stockholm’ü yılda 8 milyona yakın turist ziyaret ediyormuş.  Doğrusu, Stockholm bu ilgiyi ve sevgiyi fazlasıyla hak ediyor.

İsveç CHP ve ADD Şubesi yetkililerine, İsveç Kadın Federasyonu’na, birçoğu Kulu Lisesinden arkadaşım olan dostlarımıza ve Kululu hemşerilerime bir kez daha teşekkürler, kucak dolusu sevgiler…

 

 (kemalakkurt@hotmail.com